Circa şase milioane de români sunt afectaţi de sărăcie, reiese dintr-un studiu prezentat, ieri, la Târgu Mureş, de reprezentantul Fundaţiei Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL), Nicole Raţă, în cadrul unei conferinţe pe teme de excluziune socială organizate la Palatul Administrativ.
"Statisticile arată destul de trist. Există trei trepte de sărăcie: o sărăcie relativă, o sărăcie severă şi o sărăcie extremă. Trei milioane de persoane se încadrează la sărăcia relativă, două milioane la sărăcia severă şi un milion la sărăcia extremă", a spus reprezentantul Fundaţiei, Nicole Raţă.
Potrivit sursei citate, sărăcia relativă este starea în care persoanele sunt catalogate ca "sărăntoace", întâmpinând o atitudine de respingere din partea societăţii pentru că, spre exemplu, au pantofii rupţi.
"Sărăcia severă înseamnă că nu ai acces la educaţie, nu ai loc de muncă, eşti şomer pe perioadă îndelungată şi asta produce efecte permanente care afectează şansele reale de dezvoltare a omului", a susţinut Raţă.
Ea a explicat că sărăcia extremă este cea în care, în orice moment, existenţa şi sănătatea individului sunt în pericol. Persoana aflată în situaţie de sărăcie extremă nu are o educaţie sau un loc de muncă, suferă de boli şi din cauza discriminării.
"Oamenii aceştia trăiesc foarte puţin, mor foarte tineri, copiii lor se îmbolnăvesc şi mor. Responsabili pentru această situaţie nu sunt săracii, pentru că mulţi dintre aceştia au moştenit-o", a spus Raţă.
Aceasta a adăugat că, în România, nici una dintre guvernări nu a avut o abordare foarte clară în problema sărăciei şi că responsabile de actuala situaţie sunt atât autorităţile centrale, cât şi cele locale, pentru că "nu au oameni specializaţi, nu au experienţă, nu au programe şi fonduri şi au făcut foarte multe greşeli care au dus la mărirea problemei".
Raţă a mai spus că problema este de interes naţional şi există intenţia de a se completa cadrul legal şi de a se impune politici publice în acest domeniu, subliniind că şansa de a face ceva pentru aceşti oameni stă mai ales în parteneriatul între instituţii.