Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Dan Vlaicu, a declarat, ieri, că ANPC are un proiect de implementare a educaţiei financiare în şcoli şi a unui cod de bune practici în domeniul bancar.
Dan Vlaicu a spus că ANPC are în proiect elaborarea unui cod de bune practici în domeniul bancar, astfel încât funcţionarii să fie mai atenţi şi mai cinstiţi cu cetăţenii.
"Funcţionarii bancari sunt reclamaţi, de pildă, că la închiderea unui cont uită să le spună clienţilor că trebuie să completeze un formular. Iar după câteva luni, consumatorul se trezeşte că pentru câteva sute de mii de lei e în baza de date a băncilor ca restanţier şi nu mai poate scoate credite timp de 4 ani", a explicat Vlaicu.
Potrivit acestuia, în luna septembrie, ANPC va începe şi un program de educaţie financiar-bancară în şcoli, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, pentru a crea o cultură a băncilor şi a sistemului de funcţionare a acestora, consumatorii fiind informaţi, astfel, încă de mici, asupra drepturilor pe care le au când contractează un credit la o bancă.
Campanie de informare.
Dan Vlaicu s-a aflat, ieri, la Oradea, pentru a participa la o campanie de informare a cetăţenilor privind riscurile la care se supun copiii care navighează pe internet şi pentru a instrui inspectorii în protecţia consumatorilor vizavi de implementarea a două legi noi.
El a spus că internetul reprezintă o reală problemă pentru copiii din ziua de azi şi că acesta este şi motivul pentru care ANPC pune în practică un proiect de avertizare a consumatorilor.
"Internetul este plin de capcane pentru copii, iar de 1 iunie, vom lansa, împreună cu Romtelecom, o campanie care să atragă atenţia părinţilor că sunt foarte multe persoane care le cer copiilor date personale pe care le folosesc în scopuri ilegale, iar micuţii sunt predispuşi să le ofere", a declarat şeful ANPC.
Vlaicu a vorbit şi despre apariţia a două legi noi, una privind practicile ilegale de promovare a produselor şi alta referitoare la garanţia acestora.
"Consumatorul trebuie să ştie că orice produs de folosire îndelungată are garanţie doi ani. Garanţia comercială e altceva, fiind oferită de un producător pentru câteva luni sau un an. Cu cât garanţia e mai lungă, cu atât înseamnă că producătorul are încredere în produs şi merită achiziţionat", a spus el.
Preşedintele ANPC a adăugat că, în cazul în care un produs este neconform, cetăţenii trebuie să ducă produsul la vânzător, nu direct la service, pentru că el decide repararea sau returnarea produsului, în funcţie de costuri.
"Repararea unui mouse, de pildă, e 20 de euro, iar cumpărarea altuia nou costă 10 euro. În acest caz, normal că nu va decide repararea produsului", a declarat Dan Vlaicu.
De altfel, şeful ANPC a ţinut şi o şedinţă cu inspectorii OPC Bihor privind implementarea noilor legi şi informarea consumatorilor, pentru că "aceeaşi reclamaţie este interpretată de inspectorii din diferite judeţe în mod diferit".