Mobilitățile europene au devenit o constantă a parcursului şcolar la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava. Dovadă stă recenta deplasare a unui grup de nouă elevi ai colegiului in Italia, la Ariano Irpino, în cadrul programului european Erasmus+, Acreditare nr. 2021-1-RO01-KA120-SCH-000044157, însoțiți de prof. Daniela Irina Melisch și prof. Ana-Cristina Șerban.
Prin acest tip de proiect cu finanțare europeană, colegiul speră să ofere elevilor șansa de a schimba opinii și informații pe teme culturale, de a compara stiluri de viață, de a înțelege diversitatea și de a valoriza diferențele. Nu în ultimul rând, programele derulate speră să-i motiveze pe elevi să înregistreze progrese pe două paliere esențiale pentru succesul lor în carieră: comunicarea în limbajul noilor tehnologii și comunicarea în limba engleză.
Mobilitatea derulată în perioada 2-9 mai 2025a fost prilej de explorare culturală şi de punere în practică a cunoştințelor de limba engleză într-un context plurilingv autentic, dar şi de dezvoltare a multiple competențe: spirit de echipă și capacitate de interacţiune în grupuri, abilități de comunicare cu elevi parteneri şi familii gazdă, observare a unui sistem educațional diferit, aplicare a cunoştințelor de educație ecologică și de cultură generală, în cadrul vizitelor și a atelierelor de lucru.
Excursiile la Napoli, Capri și Amalfi, unde elevii au admirat frumusețea naturală sau arhitecturală a unor obiective precum Vezuviul sau Castel dell Ovo, s-au dovedit lecții aplicate de istorie și de geografie, în cadrul cărora au făcut schimb de idei și au comparat informații culturale.
Începând cu ziua de duminică, 3.05, familiile elevilor de la Liceul Parzanese din Ariano Irpino au primit cu entuziasm elevii suceveni în casele lor. Zilele petrecute în sălile de clasă ale colegiului italian, în sesiuni de observare și participare activă la ore sau în sesiuni comune de lucru pe teme specifice proiectului au însemnat descoperirea unui sistem educațional nou, în care rigoarea se îmbină cu metodele moderne de învățare. Explorarea stilului de viață sud-italian a fost completată cu asupra de măsură prin vizita la ferma familiei Monaco, unde elevi, mătuși și bunici au gătit împreună specialități din gastronomia locală.
Grupul a avut, de asemenea, ocazia să viziteze unele dintre cele mai importante situri ale orașului, inclusiv Muzeul Ceramicii, fermecătoarea Villa Comunale cu Castelul său și maiestuoasa Catedrală, familiarizându-se cu istoria și tradițiile locale. Muzeul Civic și de Ceramică Ariano Irpino, situat în istoricul Palazzo Forte, este o mărturie importantă a tradiției ceramice locale. Muzeul găzduiește, de asemenea, o secțiune dedicată edițiilor tipărite rare din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, provenite din bibliotecile mănăstirilor. Producția de ceramică din Ariano Irpino are rădăcini străvechi, cu influențe care datează din secolul al XIV-lea și o activitate de export înfloritoare atestată încă din secolul al XV-lea.
Primirea grupului de elevi și de profesori români a fost posibilă datorită sprijinului directorului școlii italiene, al cadrelor didactice și al comunității locale, cu o contribuție esențială din partea profesoarei Linda de Pasquale, cu care echipa de proiect a colegiului sucevean a mai colaborat și în alte proiecte Erasmus+.
Programul Erasmus+, prin inițiative precum aceasta, continuă să consolideze legăturile dintre școlile europene, oferind elevilor posibilitatea de a cunoaște noi realități, de a-și îmbogăți competențele și de a construi punți de prietenie între culturi diferite.
În săptămâna 2-9 mai, 2025, liceenii CNME au făcut un nou pas spre Europa!