Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
sâmbătă, 3 apr 2010 - Anul XV, nr. 78 (4369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0325 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3749 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dumitru Sechelariu, deferit justiţiei la o lună după ce DNA cerea arestarea acestuia

Marţi, 6 Aprilie 2010 (17:19:27)

Fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, la o lună după ce anchetatorii solicitaseră arestarea preventivă a acestuia într-un caz de corupţie, în care este acuzat şi directorul SC Transport Public SA Bacău, Iuliean Şutu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Iuliean Şutu - director la SC Transport Public SA Bacău, aflat în stare de arest preventiv, pentru cumpărare de influenţă; Dumitru Sechelariu - acţionar şi consilier tehnic la SC Transport Public SA Bacău, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în 17 februarie 2010, inculpatul Sechelariu Dumitru a oferit şi remis, prin intermediar, inculpatului Şutu Iuliean, suma de 77.400 de lei, în scopul cumpărării influenţei a doi denunţători, pentru ca aceştia din urmă să intervină pe lângă judecători ai Curţii de Apel Bacău, membri ai completului de judecată învestit cu soluţionarea unui litigiu comercial în care era implicata SC Transport Public SA Bacău, în vederea obţinerii unei soluţii favorabile firmei la care inculpatul Sechelariu Dumitru era acţionar. La acel moment, SC Transport Public SA Bacău se afla în negocieri cu un investitor deţinător al unui lanţ de supermarket-uri în legătură cu tranzacţionarea unui teren pentru care se plătise un avans, însă Primăria municipiului Bacău a contestat în instanţă dreptul de proprietate al societăţii asupra terenului.

În 17 februarie 2010, Iuliean Şutu a remis celor doi denunţători suma de 77.400 de lei în scopul menţionat anterior, potrivit DNA.

A doua zi, în 18 februarie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Şutu Iuliean pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 19 februarie 2010, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus arestarea acestuia pe termen de 29 de zile, măsură care a fost ulterior prelungită de aceeaşi instanţă până la data de 18 aprilie 2010 inclusiv.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea sumei de 77.400 lei consemnată pe numele inculpatului Şutu Iuliean, sumă reprezentând produs infracţional ca urmare a comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.

În seara de 1 martie, fostul primar al municipiului Bacău Dumitru Sechelariu, după ce a fost audiat şi reţinut, de procurorii anticorupţie, a fost internat sub pază la Spitalul Judeţean Bacău.

DNA a cerut arestarea, în lipsă, a lui Sechelariu, iar Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a respins solicitarea anchetatorilor. Instanţa a apreciat că procurorii anticorupţie nu au prezentant suficiente probe sau motive temeinice pentru arestarea lui Dumitru Sechelariu, instanţa nefăcând absolut nicio referire la starea de sănătate a acestuia.

În 4 martie, Tribunalul Capitalei a respins recursul procurorilor DNA faţă de nearestarea lui Sechelariu, astfel că acesta a fost cercetat în stare de libertate.

Reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care a solicitat arestarea lui Dumitru Sechelariu a spus că fostul edil a distrus aparatele de înregistrate montate pe corpul lui Iuliean Şutu, inculpat pentru corupţie în acelaşi caz. "Inculpatul Dumitru Sechelariu a încercat să zădărnicească în mod direct aflarea adevărului prin influenţarea părţii procesuale Iuliean Şutu prin alterarea mijloacelor de probă, respectiv aparatura de înregistrare audio-video a DNA şi totodată a săvârşit o infracţiune socialmente periculoasă, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani, existând probe că lăsarea sa în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică", se arată în punctul de vedere al procurorului din cererea de arestare a lui Sechelariu.

În opinia anchetatorilor, fapta comisă de Sechelariu "ilustrează o atitudine infracţională perfidă, dar şi ignorantă faţă de prestigiul justiţiei ca serviciu public însărcinat să aplice legea şi să asigure încrederea cetăţenilor în integritatea şi imparţialitatea judecătorilor învestiţi să stabilească dreptatea, pe baza probatoriului aflat la dosar".

Acuzarea indică un dialog ambiental interceptat în 18 februarie purtat între Sechelariu şi Şutu, când fostul edil a avut o conduită precaută, încercând iniţial să fie pasiv la demersul infracţional.

Dumitru Sechelariu "a simţit primejdia dovedirii implicării sale penale" atunci când Iuliean Şutu a făcut referire la procesul comercial de la Curtea de Apel Bacău.

"Astfel, instinctul său de apărare l-a atenţionat că dialogul cu Iuliean Şutu s-ar putea să fie înregistrat, motiv pentru care i-a cerut unui angajat să-l dezbrace pentru a vedea dacă are aparatură de înregistrare audio-video pe corpul său. Această conduită nu este nicidecum a unui om inocent, străin de cauză, ci mai degrabă probează faptul că a avut reprezentarea implicării sale penale", sublinează procurorul.

Acuzarea susţine că Sechelariu "a alterat mijlocul material de probă", respectiv aparatura de înregistrare video, la dosar păstrându-se doar înregistrarea audio.

"După descoperirea tehnicii de corp şi aflarea adevărului, în sensul că acţiunea inculpatului Iuliean Şutu era autorizată de lege, inculpatul Dumitru Sechelariu a încercat să-l determine în mod direct să-şi modifice declaraţia olografă prin care a recunoscut comiterea faptei şi implicarea personală a lui Sechelariu şi să dea o declaraţie nouă, favorabilă amândurora, recomandându-i în acest sens pe apărătorul său din procesele pe care le avea pe rol, respectiv pe avocat Micuţa Manea Chiţu", potrivit procurorilor.

Astfel, timorat, Şutu, în prezenţa avocatului recomandat de Sechelariu, şi-a schimbat declaraţia susţinând că suma de bani remisă denunţătorului reprezenta un împrumut.

Ulterior, printr-o cerere adresată procurorului de caz, Şutu a refuzat serviciile de asistenţă judiciară ale avocatului Manea, iar în faţa instanţei de judecată, care a decis arestarea sa, şi-a retractat depoziţia mincinoasă, spunând împrejurările în care a primit şi a dat banii.

Procurorii au început cercetările în acest dosar după ce, în 27 ianuarie, Cătălin Moisă şi un procuror, Paul Daniel Moglan, au formulat două denunţuri potrivit cărora, în 18 şi 21 ianuarie, Iuliean Şutu le-ar fi solicitat să intervină pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Bacău pentru a obţine o soluţie favorabilă în cazul unui litigiu comercial între Consiliul Local al Municipiului Bacău şi SC Transport Public, legat de un teren de 3,5 hectare.

Denunţătorii urmau să influenţeze judecătorii, unul dintre aceştia fiind soţia procurorului Moglan.

Procurorii au stabilit că Şutu l-a contactat de mai multe ori pe Moisă, căruia i-a promis aproximativ 40.000 de euro pentru influenţarea judecătorilor şi că Sechelariu ar fi acţionat în calitate de "autor mediat", fiind cel care ar fi remis 77.400 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Sechelariu, deferit justiţiei la o lună după ce DNA cerea arestarea acestuia.
 Vizualizări articol: 260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dumitru Sechelariu, deferit justiţiei la o lună după ce DNA cerea arestarea acestuia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei