Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor avea câte un compartiment pentru adopţii şi unul pentru sprijinirea familiei şi combaterea violenţei în familie, potrivit unui proiect de Hotărâre.
Proiectul de act normativ, supus marţi dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, vizează preluarea activităţilor de sprijinire a familiei, de prevenire şi combatere a violenţei domestice de către Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Iniţial, aceste activităţi au fost coordonate de Direcţiile de muncă şi protecţie socială, instituţii care au desfiinţate odată cu intrarea în vigoare a Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
"Una dintre activităţile Direcţiilor de muncă şi protecţie socială teritoriale care nu au fost preluate de alte instituţii este şi cea referitoare la sprijinirea familiei şi prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Astfel, prezentul proiect de act normativ conferă funcţii şi atribuţii DGASPC în domeniul sprijinirii familiei şi prevenirii şi combaterii violenţei în familie, în contextul în care acestea există deja în practică", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale propune, prin proiectul de Hotărâre, şi includerea în structura organizatorică a Direcţiilor generale a compartimentului de adopţii, organizat la nivel minim de birou, în directa coordonare a directorului executiv.
Iniţiatorul proiectului de act normativ precizează că o astfel de măsură ar asigura eficientizarea activităţilor în domeniul adopţiei.
"Metodologia de organizare şi funcţionare a compartimentului de adopţii, precum şi procedura de lucru în domeniul adopţiilor la nivelul Direcţiilor generale vor fi stabilite prin ordin al secretarului de stat al Oficiului Român pentru Adopţii", se mai arată în nota de fundamentare.
Ministerul Muncii precizează că proiectul de act normativ contribuie la promovarea unei politici sociale integrate a problematicii privind protecţia familiei, drepturile copilului, prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi va asigura reprezentarea şi coordonarea efectivă la nivel judeţean în aceste domenii.
"Modificările propuse prin prezentul proiect de hotărâre au scopul de a asigura coerenţa legislativă şi funcţională la nivelul administraţiei publice locale în domeniul protecţiei familiei şi a drepturilor copilului şi prevenirea şi combaterea violenţei în familie", susţin iniţiatorii proiectului de act normativ.
Proiectul de Hotărâre va fi în dezbatere publică până în 16 aprilie.