Sucevenii și nu numai au posibilitatea să viziteze, gratuit, până pe 15 iunie 2025, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, o expoziție contemporană de fotografie din China și România. Este vorba de 75 de lucrări realizate de 10 fotografi din România și 10 fotografi din China, reunite sub titlul „Lumina ta, Lumina mea”.
Expoziția este organizată de Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociația Arts and Culture Promotion. Fotografiile realizate de cei 20 de artiști români și chinezi poartă elemente culturale unice și o amprentă a epocii.
Organizată cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre China și România, expoziția prezintă imagini care sparg barierele temporale și spațiale, invitând publicul să aprecieze frumusețea unică a fiecărei civilizații și să descopere armonia regăsită în contopirea dintre acestea.
· Fotografia, un limbaj universal
Evenimentul a fost moderat de Constantin-Emil Ursu, directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, care a mulțumit partenerilor implicați în organizarea expoziție și a dat citire scrisorii de felicitare transmise de Ambasada Republicii Populare Chineze în România, prin care Hua Yafang, însărcinat cu afaceri a.i., a subliniat că „fotografia este o înșiruire de momente înghețate în timp, un poem mut și, mai mult decât atât, un limbaj universal ce transcende granițele”. La vernisaj a fost prezentă și Leilei Chen, curatorul expoziției.
Prezent la vernisaj, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Nicolae Robu a adresat cuvinte de apreciere participanților și organizatorilor acestei expoziții, evidențiind importanța acestui eveniment cultural: „<Lumina ta, lumina mea> este mai mult decât o expoziție de fotografie, este o punte între două culturi bogate, România și China, care își exprimă identitatea și sensibilitatea prin artă”.
· Diversitate și frumusețe
De asemenea, Nicolae Robu a felicitat organizatorii acestei expoziții: Muzeul Național al Bucovinei, Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociația Arts and Culture Promotion, pentru efortul de a aduce în fața publicului sucevean o selecție remarcabilă de lucrări fotografice ce reflectă diversitatea și frumusețea celor două țări.
La evenimentul de miercuri de la Muzeul de Istorie a participat și subprefectul Bogdan George Păstrăv, care a transmis un cuvânt de bun venit oaspeților și un cuvânt de apreciere la adresa artiștilor care au expus, dar și la adresa organizatorilor.
La deschiderea expoziției de fotografie a participat public de toate vârstele, care a apreciat frumusețea lucrărilor expuse de cei 20 de fotografi români și chinezi, la Muzeul de Istorie.