Tradiţionalul lapte de vacă este concurat tot mai serios pe piaţă de o serie de produse, considerate alternative mai "sănătoase" pentru dieta zilnică, informează dailymail.co.uk.
Zilele în care singurele varietăţi de lapte disponibile pe piaţă erau laptele integral şi laptele degresat aparţin de domeniul trecutului. Rafturile supermarketurilor din Marea Britanie sunt pline de diverse produse similare, începând cu laptele de orez, continuând cu cel de soia şi terminând, de exemplu, cu laptele de bivoliţă.
În consecinţă, britanicii beau tot mai puţin lapte de vacă comparativ cu acum zece ani, la această situaţie contribuind şi teama multor persoane de alergiile provocate de laptele de vacă sau de diversele maladii precum boala vacii nebune, ce au fost asociate de cercetători cu produsele lactate.
"Mulţi oameni au renunţat la laptele integral de vacă, deoarece consideră, în mod eronat, că acesta are un conţinut caloric mult prea ridicat", a declarat Lisa Miles, un specialist în nutriţie de la British Nutrition Foundation.
"Dacă doriţi să reduceţi conţinutul de grăsimi din dieta zilnică, schimbaţi pur şi simplu laptele integral cu lapte semidegresat sau cu sortimentul de lapte ce conţine doar 1% grăsime. În acest fel, veţi reduce consumul de grăsimi saturate care este asociat cu un risc crescut de declanşare a unor maladii cardiace. În schimb, este important să vă amintiţi că laptele integral nu intră în categoria produselor cu un conţinut ridicat de grăsimi şi că el reprezintă o băutură calorică eficientă", a explicat aceeaşi nutriţionistă britanică.
Intoleranţa la lactoză, care constă în încapacitatea organismului de a absorbi lactoza, principalul zahăr din lapte, reprezintă un alt motiv pentru care multe persoane au preferat să adopte în dieta zilnică alte produse decât cele lactate. Până la 15% dintre britanici suferă de această maladie, care produce balonare şi puternice dureri abdominale.
În prezent, pe piaţă există numeroase varietăţi de produse lactate lipsite de lactoză. "Dacă înlocuiţi laptele de vacă, indiferent de motivul avut, trebuie să verificaţi dacă produsul alternativ conţine vitamine şi minerale, în special calciu, pentru a suplini nutrimentele prezente în lapte", a avertizat Sian Porter, un expert al British Dietetic Association.
"Cele mai importante dintre acestea, pe care oamenii le pierd procedând la această substituţie, sunt calciul şi vitamina B. Înlocuirea laptelui nu este adeseori recomandată copiilor sub vârsta de cinci ani şi multe dintre aceste produse înlocuitoare conţin îndulcitori sintetici pentru a masca un gust neplăcut, ceea ce înseamnă că, fără să ştiţi, consumaţi mai multe calorii decât v-aţi fi dorit. Dacă doriţi totuşi să faceţi această înlocuire, cea mai bună alternativă, din punct de vedere al nutrimentelor şi al caloriilor, este laptele cu un conţinut de grăsimi de 1%", a adăugat acelaşi expert britanic.
Laptele integral de vacă - Calorii: 132 per cutie - Grăsimi: 7,8 grame per cutie
Pro - Conţinând numeroase nutrimente, precum proteine, calciu, zinc şi vitaminele A şi B, laptele integral de vacă este adeseori denumit de către nutriţionişti drept "un aliment complet". Este cel mai bun lapte pentru copii, deoarece conţine grăsimile şi vitaminele necesare procesului de creştere. Laptele integral de vacă este recomandat de National Osteoporosis Society, deoarece este bogat în calciu, un element vital pentru întărirea oaselor. Doar sardelele şi sardinele conţin mai mult calciu decât laptele, în ceea ce priveşte raportul dintre concentraţia de calciu şi greutatea alimentului.
Contra - Aproape jumătate dintre caloriile laptelui integral provin din grăsimi saturate - un pahar de lapte integral asigură peste o treime din doza zilnică recomandată pentru femei. Alergiile la laptele de vacă afectează 7% dintre copiii mai mici de un an, potrivit Food Standards Agency.
Laptele de vacă cu 1% grăsime - Calorii: 80 per cutie - Grăsimi: 2 grame per cutie
Pro - Această varietate se situează între laptele dregresat (0,1% grăsime) şi laptele semidegresat (1,6% grăsime). Potrivit companiei Sainsbury, care a lansat produsul în 2008, această varietate de lapte reprezintă 10% din totalul vânzărilor de lapte ale firmei, clienţii preferându-l pentru gustul lui mai bun decât cel al laptelui complet degresat.
Conţinând la fel de mult calciu ca şi laptele integral, dar având o concentraţie mai mare de vitamina B hidrosolubilă, acest produs are un rol important în creşterea şi dezvoltarea organismului şi în extragerea energiei din alimente.
Contra - Nu este recomandat copiilor mai mici de cinci ani.


























