Peşte pe pat de legume la cuptor
Ingrediente:
4 fileuri de peşte alb (cam 200 grame fiecare)
3 roşii tăiate în sferturi
2 dovlecei tăiaţi în sferturi
2 cepe roşii tăiate în sferturi
60 ml ulei de măsline
câteva măsline fără sâmburi
1 căţel de usturoi mic, pisat
1 lingură suc de lămâie
1 lingură muştar
pătrunjel tocat fin
Mod de preparare
Preîncălziţi cuptorul la 200 grade Celsius. Amestecaţi într-o tavă/vas de copt dovleceii, ceapa, roşiile şi măslinele cu o lingură de ulei.
Cu uleiul rămas ungeţi fileurile de peşte şi aşezaţi-le deasupra patului de legume, apoi daţi la cuptor pentru 25-30 minute până când se pătrund toate ingredientele. Amestecaţi într-un bol usturoiul, sucul de lămâie, muştarul şi uleiul rămas pentru a face un sos.
Aranjaţi legumele pe patru farfurii şi deasupra puneţi câte un file de peşte, puneţi sos deasupra şi asezonaţi cu pătrunjel tocat.
File de peşte cu sos
Ingrediente: (pentru 4 porţii):
600 g roşii,
sare,
piper,
1 lingură pătrunjel verde tocat,
1 lingură busuioc verde tocat,
3 linguri ulei de măsline,
1 căpăţână usturoi,
600 g file de peşte (şalău,
merluciu etc. ).
Preparare:
1) Spălăm roşiile, le tăiem felii şi le aşezăm într-o formă unsă (rezistentă la foc). Punem sare şi piper.
2) Amestecăm verdeaţa cu uleiul, curăţăm usturoiul, iar căţeii se pun întregi, împreună cu uleiul peste feliile de roşii.
3) Încingem cuptorul la 200 grade şi lăsăm roşiile să se rumenească circa 5 minute.
4) Spălăm fileurile de peşte, le zvântăm, punem sare şi piper.
5) Aşezăm peştele peste stratul de roşii şi îl ungem cu puţină zeamă (din tavă).
6) Băgăm tava în cuptor timp de 15 minute
(sursa: www.reteteculinare.ro)