Tort cu nucă şi gem
Pentru foi:
3 ½ căni făină
1 cană zahăr
½ cană ulei
1 cană apă
1 cană nucă măcinată
1 linguriţă bicarbonat
Pentru umplutură:
800 gr gem acrişor
1 cană nucă măcinată
Pentru glazură:
250 gr zahăr pudră
6 linguri cacao
8 linguri apă clocotită
2 linguri ulei
100 gr frişcă pentru decor
Cum se prepară:
Se amestecă apa călduţă cu făina şi se adaugă pe rând zahărul, uleiul, nuca măcinată şi bicarbonatul stins cu oţet sau zeamă de lămâie.
Se lasă aluatul 1 oră la frigider şi în acest timp se amestecă gemul cu nuca măcinată.
Se împarte apoi aluatul în 5 bucăţi din care se întind 5 foi care se coc pe dosul tăvii de tort, la foc potrivit, 10-15 minute fiecare.
După ce s-au copt toate foile şi s-au răcit, se umplu cu compoziţia de gem. Pentru că foile sunt de post, ele vor fi puţin tari chiar dacă stau cu gem de pe o zi pe altă. De aceea, fiecare foaie se stropeşte cu 2-3 linguriţe de sirop fiert din apă, zahăr şi o esenţă de rom.
Se pregăteşte glazură: se amestecă apa clocotită cu zahărul, cacao şi uleiul şi se îmbracă tortul cu acest amestec. Se decorează cu nucă şi frişcă vegetală.
Se păstrează tortul acoperit cu o folie de plastic, la temperatura camerei şi nu la frigider.