Peşte cu legume
Timp de preparare: 1/2 oră
Ingrediente: peste slab (ştiucă), 3-4 morcovi, 3-4 cartofi, sare
Ustensile de bucătărie: oală pentru fiert ingredientele
Pentru a prepara această reţetă dietetică de peşte cu legume, fierbem cartofii şi morcovii tăiaţi bucăţi mari şi îi scoatem pe un platou.
Fierbem peştele şi îl aşezăm în mijlocul legumelor, pe platou, după care presărăm un praf de sare. O putem condimenta, după gust, şi cu usturoi pisat.
File de peşte cu roşii
Ingrediente: (pentru 4 porţii)
600 g roşii,
sare,
piper,
1 lingură pătrunjel verde tocat,
1 lingură busuioc verde tocat,
3 linguri ulei de măsline,
1 căpăţână usturoi,
600 g file de peste (şalău,
merluciu etc.)
Preparare:
1) Spălăm roşiile, le tăiem felii şi le aşezăm într-o formă unsă (rezistentă la foc). Punem sare şi piper.
2) Amestecăm verdeaţa cu uleiul, curăţăm usturoiul, iar căţeii se pun întregi, împreună cu uleiul peste feliile de roşii.
3) Încingem cuptorul la 200 grade şi lăsăm roşiile să se rumenească circa 5 minute.
4) Spălăm fileurile de peşte, le zvântăm, punem sare şi piper.
5) Aşezăm peştele peste stratul de roşii şi îl ungem cu puţină zeamă (din tavă).
6) Băgăm tava în cuptor timp de 15 min.
Timp Preparare: 2 h
Prăjitură cu pere şi budincă de post
Ingrediente:
1 pachet aluat de foietaj (450gr),
4-5 pere,
5+3 linguri zahăr,
50 gr margarină,
1 plic zahăr vanilat,
1 plic praf de budincă de vanilie
Preparare:
1. Foile se lasă la dezgheţat şi când sunt încă foarte reci se aşează pe masă şi se taie fiecare foaie în două. Iar două dintre ele se taie sub forma de grătar.
2. Se prepară budinca după instrucţiunile de pe plic din praf de budincă, apă, zahăr vanilinat şi 3 linguri de zahăr. Se răceşte.
3. Se curăţă perele şi se taie cuburi.
4. Într-un vas se caramelizează margarina cu restul de zahăr rămas (5 linguri). Când caramelul are încă o culoare deschisă se adaugă perele şi se lasă pe foc până se resoarbe tot siropul şi caramelul se formează din nou. Amestecaţi între timp. Lăsaţi să se răcească.
5. Montaţi astfel: aşezaţi în tavă hârtie de copt şi cele doua foi necrestate. Repartizaţi budinca pe cele două foi. Iar perele aşezaţi-le deasupra. Închideţi cu foile grătar. Presaţi marginile ca să nu iasă umplutura.
6. Daţi la cuptor (preîncălzit) până se rumeneşte frumos. Chiar de la început aşezaţi sub tavă o tigăiţă cu apă să fie umed tot timpul în cuptor (creşte foaia mai frumos). Pofta buna!
Timp preparare: 1 h