Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
luni, 3 mar 2008 - Anul XIII, nr. 52 (3733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,4386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Istoria creştinismului

Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei (1803-1842)

Mitropolitul Veniamin Costachi a fost, în două rânduri, locţiitor de domn (caimacam). Potrivit tradiţiei din Ţările Române, mitropoliţii au avut din totdeauna un rol foarte important în conducerea ţării. Mitropolitul era preşedinte al Divanului, de multe ori duhovnic al domnului, fiind numit „obrazul care poartă fruntea neamului“. Despre importanţa mitropolitului în conducerea ţării, Mihail Kogălniceanu spune: „Pe atunci, mai ales în epoca fanarioţilor, numai mitropoliţii singuri aveau curagiu, putinţa şi driptu de a vorbi în numele Moldovei. Pe dânsul boierimea îl asculta ca pe capul ţării. Domnul fiind străin, către dânsul sultanul adresa firmanele sale atingătoare de neamul Moldovei; în toate ocupaţiile oştirilor străine, la Mitropolie se îndreptau generalii ce le comanda; acolo se adunau boierii; acolo în timpuri grele se adunau gloatele. Mitropolia era dar centrul nu numai a trebilor bisericeşti, dar şi a trebilor statului“.

Mitropolitul Veniamin a deţinut funcţia de caimacam pentru prima oară începând cu anul 1807, dar nu se ştie cât timp a deţinut această demnitate. Mitropolitul, ca preşedinte al Divanului ţării, a împlinit această misiune la fel de bine ca şi pe celelalte, deşi aceasta avea un caracter aparte. Succesul său se datorează, pe de o parte, faptului că fiind fiu de boier le cunoştea bine mentalităţile, ştiind cum să poarte cu ei discuţii înalte în care boierii se considerau neîntrecuţi şi totodată ştiind „să-i potolească cu înţelepciunea sa părintească, atunci când spiritele se aprindeau“, iar, pe de altă parte, „faptul că majoritatea celor care făceau parte din Divanul Moldovei erau rude mai apropiate ori mai îndepărtate cu el. Şi atunci, pe baza acestei puternice legături de sânge boieresc, autoritatea şi prestigiul mitropolitului Veniamin era hotărâtoare în tot ceea ce el mai întâi era luminat să facă”. Cea de-a doua perioadă în care mitropolitul a deţinut funcţia de caimacam, a fost în perioada mişcării eteriste, când domnitorul ţării Mihail Şuţu a fugit din ţară cu unii dintre boieri. \

(pr. Cezar ŢĂBÂRNĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei (1803-1842).
 Vizualizări articol: 164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei (1803-1842)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Berbecuţ cu spanac şi caju 200 g pulpa de berbecuţ100 g  spanac50 g caju50 ml ulei de măsline1 lingură smântână1 căţel de usturoi± sare, piper Caju-ul se prăjeşte în ulei de măsline. Berbecuţul se prăjeşte, separat, în ulei de măsline,... Citeşte