Ciorbă de zarzavaturi
Ingrediente: cartofi, ceapă, morcov, ţelină, pătrunjel (rădăcini), ardei, borş acru, pastă de tomate, pătrunjel verde şi sare.
Mod de preparare:
Se taie ceapa cubuleţe/ peştisor şi, împreună cu morcovul, rădăcinile de ţelină şi pătrunjel, se pune la fiert într-un vas cu un sfert de apă din cantitatea totală. Apoi se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe. Se lasă la fiert, apoi spre final se adaugă uleiul, sarea după gust, pasta de tomate şi borş acru. Pasta de tomate se mai poate amesteca cu uleiul încins într-o tigaie şi apoi se toarnă această compoziţie peste ciorba preparată. La sfârşit se adaugă leuştean tăiat şi pătrunjel.
Sărmăluţe în frunza de ştevie
Ingrediente: ceapă, ulei, orez, morcov, rădăcină de ţelină şi pătrunjel, frunze de pătrunjel, bulion, sare, piper, borş acru şi frunze de ştevie.
Mod de preparare:
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă orezul, morcovul ras, rădăcinile de ţelină şi pătrunjel. Se toacă pătrunjelul verde şi se amestecă în compoziţie. Se adaugă sare şi piper după gust.
În umplutura se pot pune ciupercuţe tăiate, soia granule etc. Frunzele de stevie se opăresc, apoi se umplu cu compoziţia obţinută. Sarmalele se pun într-o cratiţă unsă cu ulei, se adaugă sosul obţinut din bulion şi borş acru, apoi se fierb la cuptor.
Salată de fructe:
Ingrediente: portocale, banane, mere, kiwi, grapefruit (în funcţie de gusturi), zahăr vanilat
Mod de preparare:
Fructele se curăţă, se taie cuburi şi se amestecă. După preferinţă, se adaugă zahăr vanilat.
Supă cremă de legume cu crutoane
Ingrediente: morcov, rădăcină de pătrunjel şi ţelină, cartofi, ceapă, varză verde şi conopidă, dacă este.
Mod de preparare:
Zarzavaturile se curăţă, se spală şi se fierb bine în apă cu sare. După ce au fiert bine se scurg, se pasează cu mixerul. Legumele pasate foarte bine se pun în zeama în care au fiert, se adaugă uleiul, verdeaţa tocată mărunt şi se potriveşte de sare şi piper. Se serveşte cu crutoane.
Crutoanele se obţin din felii de pâine care se ung cu margarină şi se taie cubuleţe mici, după care se pun într-o tavă unsă cu margarină şi se dau la cuptor până se rumenesc.
Ciuperci a la grec
Ingrediente: ciuperci, ceapă, ulei, vin, lămâie, verdeaţă, sare şi piper.
Mod de preparare:
Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mari. Ceapa tăiată mărunt se căleşte în ulei încins, se adaugă ciupercile, vinul şi se lasă la fiert.
Când s-au înmuiat ciupercile se adaugă zeama de lămâie, verdeaţa tocată mărunt şi se mai fierbe foarte puţin. Se pune sare şi piper, după gust.
Prăjitură cu miere şi nuci
Ingrediente: bicarbonat, miere de albine, făină, ulei, drojdie, sare, dulceaţă, nuci, zahăr, margarină.
Mod de preparare:
Mierea amestecată cu bicarbonatul se pune într-o cratiţă şi se lasă la foc mic până se topeşte. Se toarnă peste făină şi se adaugă uleiul, drojdia înmuiată şi sarea. Se frământă şi se lasă o jumătate de oră. Aluatul se împarte în două şi se întind două foi care se ung cu dulceaţă de care aveţi şi se presară cu nuci şi zahăr. Fiecare foaie se rulează, nu prea strâns, şi se aşează într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină. Se taie felii groase din acea ruladă şi se dau la cuptor. (pr. Cezar TABARNA şi Narcisa BALABAN)