Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
joi, 15 mai 2025 - Anul XXX, nr. 112 (8947)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0665 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3035 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Ultimul trandafir din Shanghai”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O carte pe zi: „Ultimul trandafir din Shanghai”

Autor: Weina Dai Randel

Traducător: Edith Negulici

Apariție: 2022

Nr. pagini: 512

Editura: Nemira

„Încă din clipa când mi-a venit ideea de a scrie acest roman, am fost sigură că trebuia să fie o poveste despre iubirea dintre doi oameni din culturi diferite, dar și despre magia magnificului Shanghai și despre dramele prin care a trecut acest oraș [...]. Istoria Shanghaiului în timpul ocupației japoneze le este aproape necunoscută celor mai mulți cititori și foarte puțini își pot imagina prin ce dificultăți au trecut locuitorii săi. Dar, în acest oraș devastat, mai bine de optsprezece mii de evrei și-au găsit refugiul... Sper că aceia care sunt curioși să afle mai multe despre China vor citi acest roman și vor înțelege că, în cea mai neagră perioadă a războiului, când multe popoare le-au întors spatele evreilor, chinezii din Shanghai au rămas toleranți și prietenoși cu ei. Și poate că asta ne va arăta că, deși facem parte din culturi diferite, cu toții ne putem face prieteni în cele mai neașteptate locuri. Sper (deși s-ar putea să pară siropos și exagerat de optimist) că Ultimul trandafir din Shanghai ne va ajuta să înțelegem că suntem cu toții oameni, că luăm cu toții decizii pe care ajungem să le regretăm și că avem cu toții nevoie de o șansă de a înfrunta istoria și de a ne răscumpăra greșelile.“ Weina Dai Randel

Descriere

Este anul 1940, în Shanghaiul ocupat de trupele japoneze. Aiyi Shao este o tânără dintr-o familie bogată, proprietara unui club de noapte cândva popular. Ernest Reismann e doar un refugiat evreu fără un ban în buzunar, care a fugit din Europa împreună cu sora sa pentru a scăpa de naziști și care încearcă să își câștige existența într-un oraș ai cărui locuitori nu-i iubesc deloc pe străini. Ajuns în pragul disperării, are șansa de a o întâlni pe Aiyi, care ia îndrăzneața decizie de a-l angaja ca pianist în clubul său. Curajul ei de a-i acorda o șansă unui european stârnește un adevărat scandal în lumea bună din Shanghai, care atrage însă clienții și readuce astfel clubului său gloria pierdută.

În curând, cei doi tineri își dau seama că nu doar pasiunea pentru jazz îi unește. Aiyi este deja logodită, iar diferențele dintre ei par de nedepășit... Prinși în vâltoarea războiului, vor fi siliți să aleagă între iubire și supraviețuire, iar deciziile pe care le vor lua le vor schimba viețile pentru totdeauna.

Ce spun criticii

„Cel mai recent roman al lui Weina Dai Randel merită un loc de cinste în rândul operelor literare care au drept sursă de inspirație evenimentele din cel de-Al Doilea Război Mondial.“ (Historical Novel Society)

Frânturi din „Ultimul trandafir din Shanghai”

„Un avertisment, Aiyi. Să te îndrăgostești este ca și cum ai merge clătinându-te pe marginea prăpastiei, legată la ochi. Este minunat, dar îți poate provoca răni care-ți pun viața în pericol.”

“Nu întâlni niciun trecător. Nu se mai auzea nici muzica din cluburi, nici scârțâitul ricșelor, nici claxoanele mașinilor; din câte putea observa, toate magazinele de blănuri, buticurile cu obiecte din porțelan, tarabele de calendare, cluburile de noapte și ascunzătorile de pe aleile ferite unde se consuma opiu, care făcusera toate parte din peisajul orașului, erau acum închise.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ultimul trandafir din Shanghai”.
 Vizualizări articol: 1187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Ultimul trandafir din Shanghai”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei