Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
Programează un test drive cu SUV-ul Toyota Corolla Cross
 
vineri, 16 iul 2010 - Anul XV, nr. 165 (4456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9775 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3787 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cearcănele, cauze şi tratament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cearcănele, o problemă destul de frecventă în domeniul frumuseţii, nu sunt numai un semn de oboseală ori de boală, ci vă pot face chiar să păreţi mai în vârstă decât în realitate. Orice problemă are şi o rezolvare, iar acest lucru este valabil şi în cazul nesuferitelor cearcăne.

O definiţie destul de evazivă a cearcănelor ar fi că acestea sunt zone cu pigmentaţie de culoare închisă, care apar sub ochi. Cu toate că de cele mai multe ori dăm vina pe lipsa de somn, oboseala nu este un factor ce favorizează apariţia acestora. Motivul pentru care lipsa de somn este asociată cu apariţia cearcănelor este faptul că privarea de somn conferă tenului o nuanţă mai palidă decât în mod normal şi face ca ochii să pară mai adânciţi în orbite, lucruri care nu fac decât să accentueze cearcănele care deja există. Potrivit specialiştilor în dermatologie şi cosmetică, întrucât pielea de sub ochi este foarte fină, chiar şi cele mai subţiri vene pot deveni vizibile, creând astfel impresia că zona de sub ochi are o nuanţă mai întunecată decât restul tenului. De asemenea, acumulările de lichid sunt şi ele vizibile, acestea fiind responsabile pentru apariţia pungilor de sub ochi.

 

Cearcăne şi pungi sub ochi

Cearcănele care înconjoară ochiul ca un semicerc şi uneori întunecă toată porţiunea de sub ochi pot apărea din cauza deranjamentului glandelor cu secreţie internă, din lipsă de somn, din pricina oboselii excesive, a abuzului de alcool sau, pur şi simplu, a unei alimentaţii suculente şi neraţionale. Este posibil, totodată, ca apariţia cearcănelor să fie cauzată şi de o disfuncţie a rinichilor.
Pungile apărute sub ochi sunt tot o problemă de drenaj, care apare de cele mai multe ori odată cu înaintarea în vârstă. Atât pentru cearcăne, cât şi pentru pungi, factori favorizanţi sunt programul insuficient de odihnă sau aportul scăzut de lichide. Pungile de sub ochi pot fi şi semnul unor afecţiuni renale, endocrine sau hepatice. Pungile care apar ca urmare a unei afecţiuni interne se recunosc uşor, de aceea, dacă vă confruntaţi cu această problemă, este indicat să faceţi un consult de specialitate, în funcţie de antecedente (urologic, endocrinologic sau de medicină internă).

 

Cauzele apariţiei cearcănelor

Una dintre principalele cauze este moştenirea genetică. Potrivit experţilor, cearcănele sunt ereditare, deci, dacă părinţii sau bunicii dumneavoastră au această problemă, este foarte posibil ca nici dumneavoastră să nu scăpaţi de ea. Pe de altă parte, apariţia cearcănelor poate fi cauzată de anumite alergii şi chiar boli dermatologice, iar dacă fumaţi sau obişnuiţi să beţi alcool sau sucuri carbogazoase care conţin cafeină este posibil să vă apară cearcăne, chiar dacă problema nu există în familie. Contactul prelungit cu razele soarelui poate provoca şi el apariţia cearcănelor, pentru că expunerea la soare „îndeamnă” corpul să producă mai multă melamină, din cauza căreia pielea capătă o nuanţă mai închisă, care devine vizibilă în special în zona ochilor. În fine, dar nu în cele din urmă, procesul natural de îmbătrânire poate fi o explicaţie pentru apariţia cearcănelor: pielea se subţiază odată cu trecerea timpului, iar acest fenomen face ca vasele fine de sânge de sub ochi să devină mai vizibile.

 

Remedii

Dacă aveţi cearcăne, primul lucru pe care îl puteţi încerca pentru a scăpa de ele este să aplicaţi comprese reci pe zona afectată. Puteţi folosi măşti speciale cu gel, pliculeţe de ceai răcite, felii de castraveţi reci şi chiar o pungă mică de legume congelate, pe care este indicat să o înveliţi într-un prosop înainte de a o aplica pe ochi. Acest tratament va reduce temporar dilatarea vaselor de sânge de sub ochi şi va face ca acestea să fie mai puţin vizibile. Pentru a preveni apariţia cearcănelor, este indicat ca atunci când dormiţi să nu adoptaţi o poziţie perfect orizontală, pentru că aceasta va favoriza acumularea de lichid în zona ochilor, care se vor umfla. Pentru a evita această neplăcere, specialiştii recomandă să dormiţi sprijinindu-vă capul pe cel puţin două perne.

 

Produse cosmetice bune şi rele

În general, produsele cosmetice ajută la tratarea şi prevenirea cearcănelor, însă există situaţii când cosmeticele fac mai mult rău decât bine. De exemplu, anticearcănul vă poate fi aliat în estomparea cearcănelor, dacă produsul este cel care trebuie. În plus, cremele care conţin retinol, vitamina K, vitamina C sau vitamina E vă pot ajuta să estompaţi impactul estetic al cearcănelor: vitamina K ajută la micşorarea vaselor de sânge, în timp ce retinolul ajută la producţia colagenului. De cealaltă parte, produsele pentru îngrijirea feţei care conţin acid salicilic sau acid glicolic pot irita ţesutul din zona ochilor, făcând ca aceasta să se umfle şi mai mult, iar cearcănele să devină şi mai vizibile. De asemenea, produsele care conţin parfum pot avea un efect negativ asupra zonei de sub ochi, în cazul persoanelor care sunt alergice la componentele parfumate ale produselor cosmetice.

 

Consultaţi un medic dermatolog

Dacă vreţi ca tratamentul de prevenire şi combatere a cearcănelor să aibă efecte pe termen lung, este indicat să consultaţi un medic dermatolog, care vă poate oferi o soluţie de durată. Specialiştii dispun de mai multe instrumente de tratament pentru a vă ajuta să scăpaţi de cearcăne. Printre aceste instrumente se numără terapia cu laser, peelingul chimic, chirurgia estetică pentru eliminarea pungilor de sub ochi sau injectarea unor soluţii speciale pentru tratarea acestei probleme.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cearcănele, cauze şi tratament.
 Vizualizări articol: 1343 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cearcănele, cauze şi tratament0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei