Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
Toyota C-HR Hybrid
 
vineri, 9 mai 2008 - Anul XIII, nr. 107 (3788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta5,0795 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3468 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


O telenovelă reală cu sfârşit trist (I)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea Constituţională a luat recent o decizie privitoare la adopţii, decizie care ridică o dilemă morală interesantă. Curtea a fost sesizată de cetăţeanul T.L.B, cum că legea românească este neconstituţională. Domnul B. are un copil care a fost dat spre adopţie. În momentul în care a început procedura de adopţie, domnul B. se afla în proces pentru recunoaşterea paternităţii copilului. Cum încă nu era recunoscut ca părinte, nu a putut să-şi dea consimţământul. Între timp, ambele procese au mers mai departe. Astfel, domnul B. a fost recunoscut ca părinte, dar asta nu îl mai ajuta cu nimic, pentru că nu mai avea posibilitatea să se opună adopţiei. Legea românească prevede că părinţii naturali se pot pronunţa doar la începerea procedurii de adopţie. În disperare de cauză, domnul B. a atacat legea la Curtea Constituţională. Şi a avut câştig de cauză. Astfel, autoritatea pentru adopţii trebuie să modifice legea. Autoritatea spune că nu este de acord cu schimbarea (deşi este obligată să o facă) şi că implicarea părinţilor naturali pe parcursul procesului poate duce la şantaje asupra celor care vor să adopte copilul. Între timp, un grup de părinţi adoptivi protestează şi au creat o organizaţie pentru a se opune schimbării legislative.

Cum spuneam, situaţia ridică dileme morale serioase şi dureroase. Domnul B., dacă a făcut atâta tevatură şi a ajuns până la Curtea Constituţională, pare a fi un părinte realmente interesat de soarta copilului său. Pe ce motiv atunci să i se interzică orice implicare în soarta copilului? Pe de altă parte, legea românească este menită să protejeze copilul. Părinţii naturali îşi pot exprima consimţământul doar la începutul procedurii. Astfel, este tăiată orice legătură între părinţii naturali şi cei adoptivi. Practic, primii îşi exprimă consimţământul asupra adopţiei în sine, nu asupra adopţiei de către o anumită familie. De ce a adoptat statul român o asemenea lege? Pare a fi o măsură de protecţie suplimentară adaptată la situaţia reală: cei mai mulţi copii aflaţi în această situaţie au fost abandonaţi de către familia lor. O asemenea familie poate renunţa uşor la drepturile părinteşti dacă nu ştie cine adoptă copilul. Însă, dacă va vedea că o altă familie (de obicei, mai înstărită) este interesată de copil, atunci se poate opune în etapa procesului doar pentru a primi nişte bani. Avem motive să credem că aceasta ar putea fi o situaţie răspândită? Din păcate, da. Situaţia contrară ar fi aceea în care o familie abandonează copilul, apoi este cuprinsă de remuşcări sincere şi doreşte cu disperare să împiedice adopţia. Dar câte asemenea cazuri există în realitate? Şi, mai ales, ce drept ai, odată ce ai renunţat la copil, să te răzgândeşti? După opinia mea, legea românească este bună în forma actuală. Pe de altă parte, ce facem cu domnul B.? Şi el pare a avea dreptate.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O telenovelă reală cu sfârşit trist (I).
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O telenovelă reală cu sfârşit trist (I)5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Interesul cui trimis de
( 9 mai 2008, 16:59:37
In multe situatii, legea romaneasca nu accepta adoptiunea, preferind sa lase copii in mizerie, orfelinate sau institutii asemanatoare si refuza, astfel, sansa acestora pentru o viata buna, lipsita de griji si renuntari dureroase. Legea ar trebui sa se pronunte intotdeauna in interesul copilului. Numai in interesul copilului!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei