Deputatul gălăţean Mircea Toader (PDL) a declarat, miercuri, că nu mai există o coaliţie la nivel parlamentar şi că, în opinia sa, PSD şi PNL fac în acest moment o nouă structură asemănătoare celei numite "322", precizând că nu exclude, în aceste condiţii, ruperea coaliţiei până la alegeri
"Astăzi (n.r. - miercuri) a avut loc şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, prima de după vacanţa parlamentară, şi am constatat ceea ce bănuiam, că nu mai există niciun fel de coaliţie la nivel parlamentar. Este o dispută politică girată şi guvernată de PSD care, împreună cu PNL, respinge orice propunem noi. Nu s-a respectat o cutumă şi prevedere regulamentară în care Biroul Permanent al Camerei nu are rol de analiză, ci numai de dispecerat şi de distribuire. O solicitare a grupului nostru către Comisia Juridică pentru a verifica şi analiza comportamentul celor patru deputaţi din Comisia Udrea care s-au antepronunţat s-a transformat într-o respingere prin vot. În afară de PDL, celelalte partide au votat împotrivă, deci iarăşi suntem singuri împotriva tuturor. Cei 322 s-au micşorat, dar s-au coalizat în aceeaşi structură", a susţinut, miercuri, la Galaţi, Mircea Toader, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Întrebat dacă ia în calcul varianta ruperii coaliţiei, reprezentantul democrat-liberalilor gălăţeni a susţinut că, în opinia sa, la nivelul Parlamentului, această coaliţie nu mai funcţionează.
"După părerea mea, coaliţia nu mai funcţionează astăzi şi cel care are suportul coaliţiei este Parlamentul. Dacă în Parlament nu există un punct de vedere comun, agreat de ambele partide, ci este la voia întâmplării sau la sarcina politică a fiecărui deputat, nu mai există coaliţie. Pentru mine, la nivelul Parlamentului coaliţia este deja ruptă", a spus Toader.
Deputatul a precizat că va iniţia o discuţie legată de relaţia cu PSD în cadrul şedinţei Biroului permanent al PDL, care va avea loc la începutul săptămânii viitoare, spunând că nu se mai poate accepta situaţia în care colegii de la guvernare îşi servesc anumite interese politice fără să îşi asume vreo responsabilitate.
"Am să ridic această problemă în Biroul Permanent al PDL de luni. Dacă nu se corelează, nu are niciun sens. La Guvern se corelează, dar se corelează cum vor ei. Este un Guvern de tehnocraţi, susţinut de o altă majoritate, o majoritate ad-hoc în care noi suntem obligaţi să votăm fiindcă susţinem Guvernul, iar ceilalţi fac ce vor, în funcţie de interesele lor. Să nu se înţeleagă că sunt pentru ruperea coaliţiei, sunt pentru intrarea în normalitate. Dacă nu se intră în normalitate, noi nu mai avem majoritate în Parlament şi nu mai există coaliţie", a mai spus Toader.
Potrivit acestuia, pentru intrarea în normalitate ar trebui respectat protocolul semnat între partidele de la guvernare. În plus, întrebat dacă există şi varianta ruperii coaliţiei până la data alegerilor prezidenţiale, Toader a mai spus că "acum este posibil orice".