Masterul pe care am privilegiul de a-l urma la University of Massachusetts este în management sportiv. Învăţăm ce trebuie să facem ca manageri ai unei instituții publice sau private pentru ca sportul și efectul lui benefic să progreseze în societățile în care vom lucra.
Unul dintre cursurile pe care le urmez se numește „Managementul evenimentelor sportive”. Treizeci de tineri studenți, unii sub douăzeci de ani, sunt puși în situația de a organiza, sub îndrumarea profesorului, un eveniment sportiv major. Este vorba de un turneu de fotbal care se desfășoară pe parcursul unei zile întregi și la care participă în jur de o mie de jucători și peste trei mii de spectatori. Bugetul total administrat de studenți depășește treizeci de mii de dolari, după vânzarea biletelor și contractarea sponsorilor.
Sunt asistent al acestei clase și am un rol de supervizare a studenților, alături de un alt coleg de-al meu. Sunt pur și simplu surprins de onestitatea și profesionalismul acestor tineri. Nici unul dintre ei nu a fost implicat în evenimente de o asemenea amploare, însă felul în care se pregătesc la fiecare oră, seriozitatea cu care își tratează responsabilitățile, de la departamentul de marketing și sponsorizare, până la cel de finanțe și operațiuni, mă uimesc în fiecare zi.
În 2008, în ultimul an de facultate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, am avut norocul să iau parte, alături de colegii mei, la un curs de marketing prin învățare experiențială condus de profesorul George Martin Izzo, din SUA. Am fost împărțiți atunci în două grupuri. Un grup a organizat un eveniment cultural, numit „Bizariada Citadină”. Al doilea grup, din care am făcut parte și eu, a organizat un eveniment sportiv în scop caritabil numit „SuPORTing”. Nici unul dintre noi nu am avut experiență în organizarea evenimentelor, însă curajul colegilor mei și profesionalismul cu care și-au asumat responsabilitățile au făcut din cele două evenimente succese remarcabile. „Bizariada Citadină” a atras aprecieri pozitive din partea tuturor, de la presă până la artiști. „SuPORTing” a reușit să ofere universității un eveniment spectaculos, concretizat prin donația a câtorva mii de euro unei școli cu copii cu dizabilități.
Într-un seminar educațional undeva în Olanda, am auzit o dată pe cineva spunând unui tânăr că are atât de multă încredere în el, încât l-ar urma oriunde. Mă gândesc la colegii mei din Iași, la onestitatea și seriozitatea cu care și-au făcut atunci treaba, cu răbdare și sete de succes. Oana, Dana, Roxana, Sebi, Suzana, Raluca, Bogdan și toți ceilalți oameni atât de frumoși. I-aș urma oriunde.
Ovidiu COCIERU,
Bursier Fulbright