„Apelând pe la amici,/ Bietul urs găsi serviciu…/ Cum a fost, nu vreau să spun,/ Căci nu vreau să indispun,/ Pe acei ce fără fler,/ L-au numit pe moş Martin într-un post de curier,/ Neţinând, vai, socoteală/ Că e dita-i matahală…// De prea multă alergătură, ursul nostru cel frumos/ Ajunsese, să mă credeţi, numai piele, numai os…/ Dar, spre fericirea lui, auzi dintr-un ecou/ Un lucru destul de nou:/ Că-n pădure la birou/ Cum s-ar spune pe un post, ca să zicem la şedere,/ Unii, avut-au cutezanţa până-acolo să prefere/ Pe-un iepuran junior/ Cel mai iute de picior,/ Că lua pasărea din zbor…// – Vai de mine, mi-o făcură!/ A zis ursul dintr-o dată cu mânie şi u ură./ – Deci să treacă iepuraşul, aşa cum vedeţi că cer,/ Pe-al meu post de curier,/ Iar eu, că-i omeneşte/ Sus acolo la birou, fiindcă mi se potriveşte./ Având net prioritate/ C-am mai multă greutate,/ Şi mai port şi-un junghi în spate…// Sigur, numai la „Litigii”, după drept şi după lege,/ Ar putea încurcătura repede să se deslege./ Deci, la ziua socotită, bietul urs la judecată/ C-o petiţie cam mare s-a şi prezentat îndată,/ Unde erau judecători/ Chiar doi lei mai bătrâiori…//
(continuare în subsolul rubricii)
1. Fiica lui Iason (regele Arcadiei), părăsită de tatăl său pe o stâncă: a fost alăptată de o ursoaică şi crescută în pădure, dobândind o mare îndemânare pentru vânătoare. A participat la vânarea porcului mistreţ din Calidonia şi a rănit animalul de moarte, primind în dar pielea şi capul lui, din partea lui Meleagru, care i-a devenit soţ:
a) Atalanta;
b) Afrodita;
c) Alcesta
2. Marinarul care l-a prins şi botezat pe FRAM (ursul polar) după numele vasului, însemnând „Înainte”:
a) Hans;
b) Lars;
c) Frans
3. Brânca ursului este o plantă ierboasă, viguroasă din familia Umbelliferae. Creşte prin fâneţe umede, păduri, tufişuri şi poieni. În ţinutul Iaşilor se folosea contra durerilor de cap, făcându-se oblojeli cât mai fierbinţi cu fiertura de plantă. La Nereju, în Vrancea, cu tulpinile florifere se făceau băi pentru diferite boli, în primul rând pentru reumatism. În alte părţi ale Moldovei se întrebuinţa contra durerilor de şale. În ţinutul Bacăului, în amestec cu frunză de nuc şi de boz, se făceau scăldători copiilor mici, care nu puteau merge şi lehuzelor. Amestecată cu tărâţe, se dădea vacilor ca să aibă lapte bun. Cum se mai numeşte în popor această plantă?
a) năsturel;
b) captalan;
c) crucea pământului
4. Pisicile şi gâştele rezistă la temperaturi foarte scăzute de până la –120º C. Până la câte grade poate rezista ursul polar?
a) –80ºC;
b) – 90ºC;
c) – 100ºC
5. Cum se numea cel mai răsfăţat urs brun(350 kg) din Anglia, proprietatea soţilor Maggie şi Andy Robin, care a jucat într-un film alături de James Bond?
a) Hector;
b) Hermes;
c) Hercule
Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA
// Prin suspine ursul nostru povesti de-a fir a păr,/ Respectând, pe cât se poate, numai purul adevăr…/ Atunci unul dintre lei, cu o voce ca de bas,/ Se lăsă de-odată-n glas/ Şi rosti solemn pe nas:/ – Eu nu ştiu cine eşti tu, dar de-ar fi să mă refer/ Că ocupi acum pe schemă un post chiar de curier,/ După drept şi după faptă, nu eşti urs, să iei aminte,/ Ci un iepure sadea, ţi-o spun eu ca preşedinte,/ După cum el, iepuraşul, fără să ţin un discurs,/ Stând acolo la birou, noi îl socotim drept urs…/ Deci respingem acţiunea, ne având nici un temei,/ Şi păstrând un obicei,/ Noi îţi dăm cuvântul iarăşi să ne spui încă ce vrei…// – Nu mai vreau nimic şi-ndată/ Mă supun la judecată,/ Că nu am altă scăpare…/ Şi mai fac o constatare:/ Că, privind mai de aproape ale voastre urechi mari,/ Nici voi doi nu sunteţi lei, ci mai iute doi măgari,/ Doi măgari adevăraţi/ Mofturoşi şi îngâmfaţi/ Ce prin intrigi şi tupeu/ Aţi trecut pe post de leu…/ Cu durere eu de-acum nu mai fac nici un recurs,/ Renunţând pentru vecie că am fost odată urs,/ Rămânând de-acum să pier/ Pe un post de curier,/ Suportând grava eroare, am să pătimesc din greu/ Şi-oi puta buimac prin lume/ Oful şi amarul meu!”