„Ce mici mai sunt şi neajutoraţi/ stau lângă maica lor, trăgând să moară/ iar pe zăpadă maci însângeraţi/ arată straniu c-ar fi iarăşi vară// Le-au dibuit culcuşul vânători/ i-au scos cu fum greoi din hibernare/ orbiţi de troienirile din zori/ i-a asurzit apoi o larmă mare// Un şuierat năpraznic a trecut/ şi s-a înfipt în pavăza cea vie/ parcă s-a rupt un mal necunoscut/ ori un stejar s-a frânt în vijelie// Cu fruntea spartă, ea s-a prăvălit/ învolburând argintul din poiană/ un geamăt slab, de fagure plesnit/ un fir de ceară roşie în blană// Deprinşi cu joaca, puii au crezut/ că ea începe o hârjoană nouă/ cu botul ei deschis pentru sărut/ cu ochi de chihlimbar, scăldaţi în rouă//
(cotinuare în subsolul rubricii)
1. Are o lungime de 1,5 m şi o greutate de 65 kg, fiind cel mai mic membru al familiei urşilor. Capul mare are un bot mobil şi o limbă lungă şi flexibilă.Cu toate că ochii animalului sunt mici, vederea este excelentă, mai ales în timpul nopţii, când este foarte activ. Dar cel mai important simţ al acestui urs este mirosul.Când este ameninţat, se ridică pe picioarele posterioare, ca şi celelalte rude ale sale. Având 38 de dinţi, este specimenul cu cei mai puţini premolari. Ca mai toţi urşii, este şi el un foarte bun căţărător. Ursul malaiezian (Helarctos malayanus) îşi petrece majoritatea timpului în copaci, unde îşi face şi adăpost. Ziua doarme sau pur şi simplu leneveşte. Cum se mai numeşte acest urs trăitor în Thailanda, Burma, Malayezia, Java, Sumatra şi Borneo?
a) ursul-lună;
b) ursul-soare;
c) ursul-stelar
2. Istoric literar, născut la 11.09. 1924. A debutat în „Tribuna”(1958) cu un articol despre stilul lui Marin Preda. Profesor universitar, doctor al Universităţii din Bucureşti. Opera sa cea mai importantă este O istorie a literaturii române, în trei volume (1971, 1972, 1987). Este şi autorul volumului Ursulică şi Năică:
a) Ion Rotaru;
b) Dan Rotaru;
c )Nicolae Rotaru
3. Urşii polari sunt dotaţi cu nişte ochelari de soare naturali. Ochii lor sunt apăraţi de un fel de membrană care are rolul de a atenua lumina orbitoare reflectată de zăpezile veşnice ale nordului. Foca, numită şi urs de mare, rudă apropiată a leului de mare, se hrăneşte cu 63 de specii de peşti. Femelele de urs de mare parcurg anual, în migraţia dinspre şi spre locul de fătare, cea mai mare distanţă dintre toate focile:
a) 5000 km;
b) 10.000 km;
c) 15.000 km
4. Prozator şi eseist, născut la 25.09. 1914, la Bacău, pe numele său real Moritz Marcus.Debutează cu proză în revista Adam (1939). Debutul editorial se produce în 1942 cu volumul Povestire. Est autorul piesei de teatru pentru copii Ghetuţe pentru ursuleţi, publicată în volumul Cinci piese pentru teatrul de păpuşi (1957):
a) Simeon Marcovici;
b) Mircea Mancaş:
c) Marcel Marcian
5. Poet şi prozator (1922-1978), cu studii de filosofie şi drept la Universitatea din Bucureşti (licenţa în 1945). Debutează cu versuri în Universul literar (1939). Debut editorial cu volumul Geode (1944). Alte volume: Pâinea pădurii (1945), Joc de fluturi (1969), Baladele vânătorului de balene (1972), Panerul cu licurici (1976), Trandafirul şi infinitul (1976). În 1955 a tradus Ursuleţul meu,semnat de Z. Aleksandrova:
a) Anton Cosma;
b) Mihail Crama;
c) Mihail Cosma
Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA
//Au năvălit la pieptul încă viu/ i-au mursicat urechile cu dinţii/ a fost un dans al morţii în pustiu/ rostogolind de pe icoane sfinţii// A mai zvâcnit cu ultime puteri/ ursanca însetată de iubire/ privind pierdută către nicăieri/ a dat un muget mai presus de fire// Dar ţeava puştii s-a încins din nou/ un plumb mai trainic a cuprinso-n cleşte/ iar când se stinse ultimul ecou/ ea a zâmbit aproape omeneşte//Îi cară leşul bravii vânători/ doi cai bătrâni stau înhămaţi la sănii/ în dâra ei de sânge cântă flori/ copaci prieteni bat la cer mătănii// Aşa e codrul, legea suntem noi/vor creşte puii singuri în vâltoare/ până în pragul zilei de apoi/ când vor simţi ei înşişi cum se moare”.
Variantele corecte la chestionarul nr. 1204. 1. b ; 2. c ; 3. c ; 4. b ; 5. c .