La Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” din Cajvana s-a desfășurat cu succes activitatea „Absenteismul școlar – esență, cauze, factori” din cadrul proiectului educațional „Șansa ta este educația”.
Acest eveniment, realizat în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională - CLRAE Suceava, a beneficiat de prezența doamnei consilier școlar, psiholog Luca Crenguța Cecilia, dar și a doamnelor consilieri școlari ai liceului, Poroch Diana și Dragoman Loredana, a reprezentanți ai consiliului local, prin domnul primar Tomăscu Gheorghe, precum și a domnului director coordonator al LTSM Cajvana, profesor Ciotu Iulian.
Activitatea a reunit elevi de gimnaziu și profesori din cadrul proiectului și nu numai, care au participat activ la discuții interactive, având ca tematică motivația pentru învățare și importanța educației, prevenirea bullying-ului, gestionarea emoțiilor și stresului școlar, tehnici de autocunoaștere și dezvoltare personală, strategii de comunicare și colaborare elev-profesor-părinte. Sesiunile de discuții au fost structurate pentru a facilita un dialog deschis, în care elevii au fost încurajați să împărtășească experiențele lor și să exploreze soluții pentru a combate acest comportament nedorit.
Obiectivele activității au urmărit creșterea conștientizării importanței finalizării ciclului gimnazial, dezvoltarea unor competențe specifice de comunicare, gestionare a conflictelor, autoreglare emoțională și implicarea cadrelor didactice în sprijinirea elevilor în acest domeniu.
S-a subliniat importanța unui mediu școlar sigur și prietenos, în care fiecare elev se simte respectat și acceptat. Specialiștii prezenți au prezentat strategii utile pentru a identifica și aborda comportamentele agresive, atât în școală, cât și în afara ei, dar și strategii pentru prevenirea absenteismului școlar.
Astfel, doamna psiholog Luca Cecilia a vorbit despre fenomenul de bullying și identificarea metodelor eficiente de prevenire, a explicat cum unele măsuri de combatere a bullying-ului pot duce la creșterea încrederii în sine și dezvoltarea unui sistem de limite pe care copilul să le practice în relație cu cei din jur, subliniind faptul că atât victima, cât și agresorul au nevoie de ajutor multidisciplinar: psihologic, școlar și familial. Victimele ar trebui să fie ajutate să proceseze traumele emoționale și să își recapete încrederea în sine. Acest lucru se poate face dacă se simt în siguranță, atât la școală, cât și acasă. Cel care agresează ar trebui să fie ajutat să înțeleagă de ce nu este acceptabil un astfel de comportament, dar și să aibă ocazia să discute despre propriile probleme. A insistat pe evitarea asistării la astfel de situații și a îndemnat elevii să anunțe un adult dacă există incidente, prevenind astfel absenteismul, dacă aceasta ar fi una din cauze.
Doamnele consilier educativ din cadrul liceului, respectiv Poroch Diana și Dragoman Loredana, au definit absenteismul ca fiind o problemă socială explicată din ce în ce mai des drept o caracteristică socio-culturală a mediului din care provine elevul. Un elev implicat în propria educație va fi un elev motivat să îți finalizeze studiile, de aceea situațiile de învățare trebuie să fie legate de aspectele reale ale vieții.
„Școala nu este doar despre note, ci despre cine devenim ca oameni. Fiecare zi în care venim la școală este un pas înainte pentru viitorul nostru. Așa că, data viitoare când vă gândiți să lipsiți, întrebați-vă… Merită?”, a concluzionat doamna Poroch.
Proiectul educațional „Șansa ta este educația” este parte integrantă a Programului național pentru Reducerea Abandonului Școlar și are ca scop promovarea non-violenței, colaborării și respectului în rândul elevilor în vederea frecventării cursurilor școlare.
Activitățile viitoare vor include sesiuni educative, ateliere tematice și de dezvoltare personală, vizionări de filme și spectacole de lectură. Toate aceste inițiative sunt menite să contribuie la prevenirea comportamentelor agresive și la construirea unei comunități școlare armonioase.
Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” din Cajvana, prin activitățile proiectului PNRAS „Șansa ta e educația”, își propune să ofere elevilor instrumentele necesare pentru a face față situațiilor dificile și pentru a contribui activ la prevenirea violenței și a comportamentelor infracționale în mediul școlar.
„Invităm toți partenerii educaționali, părinții și comunitatea locală să sprijine acest demers esențial și să se alăture inițiativelor noastre, pentru a crea un mediu educațional pozitiv și sigur pentru toți elevii. Prin colaborare, putem construi o comunitate mai puternică, bazată pe respect, înțelegere și solidaritate”, a concluzionat domnul director coordonator al LTSM Cajvana, prof. Ciotu Iulian.
Prof. înv. primar Lidia-Loredana Seserman
Responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana