Proiectul Erasmus+ “Diversity Makes Union” se derulează din 2019 în parteneriat cu încă cinci țări europene. A treia mobilitate a proiectului a avut loc la Școala Gimnazială “Teodor Balan” din Gura Humorului în perioada 24-29 septembrie 2021. Cadre didactice și elevi din cele șase țări (Grecia, Portugalia, România, Italia, Ungaria și Estonia) au participat la diverse activități, workshopuri și vizite organizate de școala gazdă.
Programul pregătit de gazde a fost unul centrat pe moștenirea culturală intangibilă și a vizat aspecte precum tradiții, arta spectacolului, ritualuri și practici sociale, evenimente festive și meșteșuguri populare. A fost organizată o expoziție de șase ateliere tradiționale: Odaia bunicilor, “Ne-am făcut bundiță nouă!”, Portul bucovinean, Împletituri, Pictură pe linguri de lemn, Icoane pe sticlă. Profesorul coordonator Negrea Mihaela a susținut două workshopuri în care elevii și profesorii celor șase țări au lucrat în echipe naționale și transnaționale și au colaborat în mod eficient pentru a realiza produse digitale pe teme legate de moștenirea culturală intangibilă. Alte activități au inclus o expoziție de fotografie “Moștenirea Culturală Intangibilă”, o Paradă Erasmus, o întâlnire oficială cu domnul Primar Ing. Marius Ursaciuc, plimbare cu trăsurile și telescaunul, excursii tematice la Suceava (Cetatea de Scaun și Muzeul Satului), Ruginoasa, Iași (Palatul Culturii și Muzeul Etnografic) și turul mănăstirilor Voroneț, Moldovița, Sucevița cu opriri la Palma, Marginea și Catedrala Catolică din Cacica.
Elevii școlii noastre au avut ocazia de a cunoaște copii din cele 5 țări invitate și au legat prietenii frumoase. Au participat cu drag la toate activitățile propuse și ne-au împărtășit din impresii. Vlad Pelepco (clasa a VIII-a A) a mărturisit că participarea în acest proiect a fost pentru el o nouă experiență plină de provocări. A realizat că, deși avem culturi diferite, avem și interese și preferințe comune și acestea ne pot uni. Bianca Nati (clasa a VIII-a B) a declarat că participarea în acest proiect i-a oferit șansa de a comunica într-o limba străină cu oameni noi, îmbunătățindu-și astfel cunoștințele de limba engleză și învățând că diversitatea este frumoasă și că trebuie acceptată ca atare.
Aceste activități au îmbogățit, deci, cunoștințele și au lărgit orizonturile participanților, ajutându-i să înțeleagă mai bine ce înseamnă conceptul de moștenire culturală intangibilă și cum ne conturează acesta identitatea europeană.
Atmosfera, gazdele în straie de sărbătoare, bucatele alese din bucătăria noastră tradițională, doinele, cântecele și jocurile prezentate de Grupul Folcloric Humoreanca, tortul Erasmus, focul de tabără și dansul și voia bună au completat perfect această reușită întrunire.
Coordonator proiect, prof. Mihaela Negrea
Director, prof. Garofița Maria Straton