Ziua Internaţională a Cititului Împreună(ZICI), celebrată pe 16 februarie, este un eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de ţări şi organizată de LitWorld America. Aflat la prima ediţie în România, evenimentul a dorit să adune 20 de parteneri cu care să organizeze în ţară sesiuni de lectură susţinute, prin videoconferinţă, de autori cunoscuţi de cărţi pentru copii, între care Victoria Pătraşcu, Mihaela Cosescu, Andreea Demirgian, Laura Grünberg, Iulia Iordan, Ciprian Măceşaru, Sînziana Popescu, Carmen Tiderle.
Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, în calitate de partener al grupului Citim Împreună România, a găzduit activităţi memorabile de lectură împreună cu părinţii şi elevii sub îndrumarea învăţătoarelor Adriana Muntean, Tatiana Atitienei, Dorina Fărtăiş, Narcisa Pelinariu, Marioara Rotaru, Petruţa Palana, prof. de limba română Andreea Clucinschi, precum şi a directorului instituţiei, prof. Corina Larionescu. La finalul activităţilor dedicate evenimentului, elevii s-au bucurat de o sesiune de lectură susţinută prin videoconferinţă de scriitoarea Victoria Pătraşcu, autoarea cărţilor pentru copii „Ziua în care a fugit somnul”, „Stejarul pitic, cel mai bun tătic!”, „Ela cea fără de cuvinte” - carte inclusă anul trecut în catalogul celor mai frumoase cărţi din lume, urmând a fi expusă anul acesta şi la Târgul de carte de la Bologna.
Prof. înv. primar Marioara Rotaru, iniţiatoarea evenimentului ZICI 2017 la Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, a transmis că astfel de activităţi sunt derulate pentru a promova beneficiile şi frumuseţea cititului împreună în rândul copiilor şi al celor ce au grijă de ei, celebrând puterea cuvintelor scrise, a poveştilor împărtăşite. Cititul împreună, în special între adulţi şi copii, este una dintre cele mai frumoase activităţi din lume, mai ales dacă e făcută cu drag şi cât mai des.
Directorul instituţiei, prof. Corina Larionescu, a ţinut să le mulţumească tuturor celor implicaţi în manifestările dedicate ZICI 2017, accentuând că sintagma ,,Cuget, deci exist” ar trebui precedată la vârsta şcolară de ,,Citesc, deci exist”: dacă nu citim, nu vom înţelege niciodată lumea în care trăim, de aceea orice activitate care valorifică lectura în comuniune va contribui la formarea unei culturi a cititului în comunitatea şcolară.
Din partea Citim Împreună România (CIR), vă recomandăm zilnic 20 de minute de lectură împreună!