În ianuarie 2019, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 6.600 de controale în unităţile din industria agroalimentară, acordând 71 de amenzi în valoare de 310.800 de lei, informează ANSVSA, informează MEDIAFAX.
Au fost controlate companii din fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate și prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Neconformităţile constatate și sancționate au fost: nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie şi în agregatele frigorifice; spaţii de depozitare cu zone neîntreţinute; produse neconforme, igienă necorespunzătoare, lipsă document de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; manipulare necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare alimente, lipsă trasabilitate, deficienţe igienă, lipsă înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, neîntreţinere spaţii şi instalaţii; etichetare necorespunzătoare, lipsă document înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, depozitare necorespunzătoare, manipulare necorespunzătoare; etc.
În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor arondate.