Florin PAIU
Situație dramatică la Iași, unde un bărbat în vârstă de 44 de ani, care se afla de mai multă vreme în stare gravă, la ATI, a murit, iar cauza decesului are legătură, după toate probabilitățile, cu rabia.
Inițial, pacientul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie „Socola” din cauza consumului de alcool, însă starea acestuia s-a agravat.
Ulterior, a fost transferat la Spitalul Clinic de Neurochirurgie „Nicolae Oblu”, unde investigațiile au indicat encefalită, o inflamație gravă a creierului.
Starea bărbatului s-a agravat treptat, iar luni, 14 iulie, a decedat. Acesta avea o plagă mușcată la mână, iar soția și-a adus aminte că în urmă cu aproximativ trei luni de zile bărbatul a fost mușcat de un câine.
Conform unor surse bine informate, cauza decesului, stabilită la autopsie, este disfuncția multiplă de organe, provocată de rabie. Starea morbidă inițială a bărbatului a fost tot rabia.
Se mai așteaptă o probă de laborator pentru confirmarea 100% a existenței virusului
Din păcate, omul a murit în chinuri și nu s-a mai putut face nimic pentru el. Rabia (turbarea) este mortală la om, dacă nu se intervine imediat, în maximum 48 de ore, cu un vaccin.
Acest caz dramatic nu vine întâmplător.
În județul Iași sunt multiple focare de rabie, 11 la bovine, nouă la vulpe, două la câini și unul la căprioară, de la începutul anului. Și la Botoșani sunt cazuri recente de turbare, la două bovine.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a precizat că în urma unei întâlniri cu omologi din Ucraina, aceștia au raportat 150 de cazuri pe lună, de turbare la animale.
”Tot acest context arată o presiune virală mare în jurul nostru, situația este critică și nu avem cum sta liniștiți. În județ, nu avem raportat nici un caz de rabie pentru că, în perioada 2022-2023, am făcut o campanie majoră de vaccinare antirabică la mii de câini, în zonele de risc, în localitățile din zona Siret și nu numai”, a arătat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Doctorul a subliniat că acea campanie s-a făcut din casă în casă, cu echipe de medici veterinari, asta pentru că a existat un mare sprijin din partea Asociației Equivent, a lui Markus Rabe.
”Câinii au fost vaccinați gratuit, asociația ne-a ajutat foarte mult, acoperind manopera pentru mii de vaccinări. Efectele acestei vaccinări își fac efectul și acum, în 2025, dar tot în acest an expiră și imunitatea oferită de acel vaccin. Având în vedere că adăposturile de câini sunt pline, iar numărul de câini hoinari s-a înmulțit, suntem foarte îngrijorați de ce va urma”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.
Cel mai mare risc de răspândire a rabiei este legat de câinii hoinari, mai ales de cei din mediul rural, care se plimbă între păduri și zone locuite, dar și de vulpi, pentru care anul trecut nu au mai fost fonduri pentru vaccinarea aeriană, ci doar pentru momeli vaccinale plasate în fondul forestier.
Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale, arată statisticile Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Cei mai mulți au fost mușcați de câini. Din fericire, au fost vaccinări preventive, de frica virusului mortal.
Toate aceste date, coroborate, arată însă cât de gravă și periculoasă este situația.
Înmulțirea câinilor de pe străzi, mai ales în municipiul Suceava, poate duce la cazuri grave, ca să nu vorbim și de drame.
Sanitar-veterinarii fac apel la suceveni să nu se apropie de animale domestice sau sălbatice cu un comportament atipic (cu semne nervoase, paralizie, salivație abundentă) și să se prezinte imediat la spital dacă au fost mușcați de un câine sau de alt animal, pentru aplicarea imediată a vaccinului antirabic.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 17 Iulie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.