Monitorul de Suceava

Un mare pasionat din Siret va deschide primul muzeu din România dedicat radioului

Florin PAIU

 

Orașul Siret va avea în curând un al doilea muzeu, după Muzeul de Istorie – Memorialul Holocaustului, relativ recent deschis.

De această dată este vorba de un muzeu privat, care va fi o premieră în România.

Doctor inginer Procopie Florin Gușul va deschide, la Siret, alături de parteneri, primul muzeul din România dedicat radioului.

Muzeul Radioului este un proiect inedit născut din pasiunea autentică a doi colecționari, muzeu realizat printr-un parteneriat între restauratorul și colecționarul Procopie Florin Gușul, Asociația Rotary Club Suceava Cetate și Primăria orașului Siret.

Primăria va pune la dispoziție locația, Centrul de Tineret Siret (fosta bibliotecă).

Muzeul va fi inaugurat pe data de 13 iunie și va oferi publicului peste 600 de radiouri recondiționate, din două mari colecții private: Procopie Florin Gușul și Doru Costea.

Contactat de Monitorul de Suceava, Procopie Florin Gușul, care lucrează la Biroul proiecte europene al Primăriei Siret, ne-a mărturisit că radioul este pasiunea vieții sale și a adunat modele din toată lumea.

În România, a precizat el, mai este un muzeu dedicat doar radiourilor românești.

Muzee similare cu cel de la Siret se mai găsesc în Austria și Germania.  

Colecționarul a avut deja discuții cu Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, pentru ca cele două muzee de la Siret să se promoveze reciproc. Dacă un pasionat de radiouri vechi va ajunge la Muzeul Radioului, acesta va fi îndrumat și spre Muzeul de Istorie.

În acest fel, se speră, și zona Siret va deveni mai atractivă pentru turiștii care ajung în Bucovina.

Muzeul își propune să organizeze și evenimente gen ateliere de electronică pentru copii și tineri, difuzări de filme documentare, lansări de carte, expoziții tematice și multe altele.

Muzeul va fi deschis în fiecare weekend – vineri, sâmbătă și duminică, între orele 12:00-18:00, iar vizitatorii vor putea beneficia de tururi ghidate și demonstrații live susținute chiar de fondatorul muzeului.

După cum am arătat, muzeul va fi deschis oficial vineri, 13 iunie, de la ora 13.00.

Muzeul Radioului Siret aduce în prim-plan nu doar aparate vechi, ci și istoria radioului ca forță transformatoare – din întreaga lume până în România, un fir invizibil care a transmis știri, emoții, muzică și speranță.

 



Articol salvat de pe v3.monitorulsv.ro, ediţia din 27 Mai 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.