Florin PAIU
Cantitatea de carne cerută de piață este tot mai mare în Europa și în întreaga lume în general, pe fondul unei producții generale în scădere, fapt care se resimte de multă vreme și în prețul cărnii de vită sau de porc, ca să dăm două exemple.
Epidemiile, politicile de mediu progresiste, cu programe impuse de reducere a numărului de bovine în unele țări europene, îmbătrânirea populației din Europa, toate au dus la scăderea numărului de efective de animale.
În cazul României, al Sucevei, numărul de bovine a scăzut drastic din cauza îmbătrânirii populației, a migrării tinerilor peste hotare și a slabului interes pentru zootehnie din ultimii 30 de ani.
· Scăderea numărului de animale crescute în județul nostru, în cifre
Plecând de la acest context general, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, care este și apropiat al sectorului creștere bovine, cunoscând problema din toate perspectivele, a atras atenția că întoarcerea tinerilor spre zootehnie, mai ales spre creștere bovine în cazul zonei montane a județului nostru, ar putea fi o opțiune câștigătoare. Asta mai ales pentru cei care dețin terenuri, pășuni și au o bază de la care pot pleca.
În cifre, numai din 2010 încoace, numărul de bovine crescute în județul Suceava a scăzut de la 215.000 la 115.000 efective, în 2025.
Și la ovine scăderea este de la 360.000 efective animale, la 220.000, în 2025.
La porc, de la 130.000 de capete de animal, în 2010, în 2025 s-a ajuns undeva la 40.000 de porcine înregistrate oficial.
· Prețul cărnii de vită, în creștere tot mai accentuată
Cum efectivele de bovine sunt în scădere în toată lumea, s-a ajuns la contextul general ca prețurile la vițel să ajungă la 9-10 euro per kilogram, în viu, iar la vită, în carcasă, undeva între 5,60 și 7,50 euro.
Inclusiv la carne tocată cererea este peste capacitatea de producție.
Încurajați de prețurile bune, oamenii în vârstă de la munte din județul nostru își vând vitele, scăzând și mai mult efectivele. O vacă de 500 de kilograme se poate vinde relativ ușor cu 7.000 de lei.
Dacă numărul de bovine a scăzut, consumul de carne de vită, paradoxal la prima vedere, a crescut. Situația este valabilă în toată Europa, și nu numai.
Exporturile de carne, din România, au crescut și ele an de an.
· Stăm foarte prost la creștere vaci și porci. Doar la pasăre avem producție suficientă
Așadar, piața pentru carnea de vită, porc, oaie sau găină este asigurată fără probleme o lungă perioadă de timp.
Doar la capitolul ferme de pui de carne România stă bine. În rest, la bovine, oi sau porci, stăm prost spre foarte prost.
”În România, mai avem în jur de 1,7 milioane de bovine, iar la 5 milioane de hectare de pășune, cât avem, putem suporta fără problema peste 4 milioane de bovine, cum de altfel am avut în trecut. Situația este valabilă, la scara proporționată, și în cazul județului Suceava, care a rămas cu foarte puține animale, raportat la potențialul său”, a explicat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.
· În județ au apărut fermieri tineri, care cresc vaci din rase de carne. Ritmul de creștere este lent și pentru că Statul nu vine cu ajutoare concrete
Evident, pentru a fi încurajați să crească animale, sucevenii ar trebui să fie și încurajați de politici de stat, de ajutoare de minimis de exemplu, pentru achiziția de material genetic mai ales.
Doctorul Voloșeniuc spune că avem în județ un număr de fermieri relativ tineri care în ultimii ani au dezvoltat o populație de bovine de rasă, însă ritmul de creștere este încă lent.
Un tânăr fermier de la Pârtești este un exemplu de curaj în investiția în vaci din rasa de carne Angus.
La capitolul porcine, la Verești a fost retehnologizată și deschisă una dintre cele mai mari ferme de porci din țară, ceea ce este foarte bine, însă pentru a vorbi de un sector în creștere evident că ar trebui să mai apară și alte ferme, măcar cu capacități medii de producție și, totodată, ferme de creștere porci care să fie susținută și de maternități de producere a porcilor.
Subvenții consistente pentru îngrășare miei, maternități de porci sau achiziția de vite de rasă, toate sunt idei expuse deja și de doctorul Mihai Voloșeniuc, dar rămase încă la acest nivel, de idei.
Articol salvat de pe v3.monitorulsv.ro, ediţia din 06 Iunie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.