Şansele ca tinerele paciente care suferă de cancer să conceapă un copil ulterior pot să crească datorită unei tehnici dezvoltate de cercetătorii britanici, care implică dezvoltarea ovulelor umane imature în laborator, informează bbc.co.uk.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit o modalitate de a cultiva în laborator ovulele imature prelevate de la pacientele tinere care suferă de cancer. Aceste ovule imature sunt conservate şi ulterior cultivate, fertilizate şi implantate în uter.
În afară de conservarea capacităţii de a concepe copii a pacientelor care fac chimioterapie, tehnica poate contribui la creşterea numărului de ovule disponibile pentru cercetările asupra celulelor suşă.
Tinerele femei diagnosticate cu cancer pot deveni infertile din cauza chimioterapiei.
Medicii pot preleva bucăţi din ovare pe care le pot reimplanta ulterior, însă există riscul de a reintroduce în corp celule care provoacă reapariţia cancerului.
Noua tehnică, dezvoltată în colaborare cu Royal Infirmary din Edinburgh, implică maturizarea în laborator a ovulelor pacientei, până când acestea pot fi utilizate pentru tratamentele de fertilizare in vitro. Astfel, nu mai este nevoie de transplant de ţesut ovarian.
"Este un pas important în dezvoltarea ovulelor imature în afara corpului", a indicat doctorul Evelyn Telfer, de la Şcoala de ştiinţe biologice din cadrul universităţii.
Telfer a adăugat că mai sunt necesare studii pentru a perfecta această tehnică.
Tehnica poate fi folosită şi la obţinerea de ovule pentru producţia de celule suşă, reducându-se astfel nevoia de a crea embrioni hibrizi pe bază de ovule de vacă.
Articol salvat de pe v3.monitorulsv.ro, ediţia din 22 Aprilie 2008.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.