Dan COMAN
Județul Suceava se pregătește să pună umărul la reconstrucția Ucrainei după încetarea războiului din țara vecină. În acest sens, Consiliul Județean Suceava urmează să aprobe încheierea unui acord de parteneriat cu județele Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Botoșani, Vaslui, precum și cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Nord-Vest, toate acestea urmând să formeze „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan, a arătat că având în vedere contextul geopolitic marcat de provocări pentru Ucraina, dar și granița comună între județele din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Nord-Vest, solidaritatea și cooperarea între regiuni sunt esențiale pentru a răspunde eficient la nevoile vecinilor din Ucraina.
„Avem responsabilitatea de a ne implica activ în procesul de sprijinire a Ucrainei, prin crearea unui cadru comun de acțiune și susținere a reconstrucției economice și instituționale”, a transmis Gheorghe Șoldan. El a arătat că acordul urmărește elaborarea unei strategii regionale coerente, aliniate cu Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Ucraina (2023–2026), care include identificarea și modernizarea infrastructurii rutiere, feroviare și logistice în regiunile Nord-Est și Nord-Vest ale României și în Ucraina, dezvoltarea de hub-uri logistice inter-regionale pentru facilitarea fluxului de bunuri și materiale, crearea unor „Solidarity Lanes” pentru asigurarea lanțurilor de aprovizionare esențiale reconstrucției, atragerea de investitori și fonduri internaționale dedicate refacerii infrastructurii și economiei ucrainene și înființarea unui fond regional de investiții pentru companiile interesate să contribuie la acest proces.
Șeful administrației județene a subliniat că un alt obiectiv major al parteneriatului este sprijinirea Ucrainei în procesul de integrare europeană, prin oferirea de expertiză în adaptarea la politicile UE, accesarea fondurilor europene și întărirea capacității administrative. El a adăugat că în paralel, vor fi încurajate cooperarea academică și culturală, schimburile educaționale și proiectele de formare profesională.
Acordul prevede crearea unui grup de lucru format din reprezentanți ai autorităților județene, ai agențiilor de dezvoltare, ai universităților, ai ONG-urilor, dar și ai partenerilor ucraineni și internaționali. Aceștia vor lucra împreună pentru identificarea și implementarea celor mai eficiente soluții de reconstrucție și dezvoltare regională.
Articol salvat de pe v3.monitorulsv.ro, ediţia din 27 Mai 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.