Monitorul de Suceava

„Crima din Orient Express”

Andreea ROȘU

O carte pe zi: „Crima din Orient Express”

Autor: Agatha Christie

Traducător: Livia Olteanu

Apariție: 2017, 2019, 2021, 2023

Nr. pagini: 304

Editura: Litera

Cunoscută în întreaga lume drept „Regina crimei“, Agatha Christie este cel mai bine vândut autor al tuturor timpurilor, cărțile sale fiind traduse în peste 100 de limbi și vândute în peste 2 miliarde de exemplare. A scris 80 de romane polițiste şi volume de povestiri, 19 piese de teatru  şi şase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott.

Celebrul Hercule Poirot – cel mai cunoscut detectiv de la Sherlock Holmes – apare încă din primul roman al Agathei Christie, “Misterioasa afacere de la Styles”.

Descriere

Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă? Cel mai fascinant și mai celebru caz al lui Hercule Poirot.

Ce spun criticii

“Micuțele celule cenușii soluționează încă o dată un caz ce părea de nerezolvat. Doamna Christie face să pară foarte reală o întâmplare neverosimilă și își ține cititorii captivați și încercând până la sfârșit să ghicească cine e criminalul.” (Times Literary Supplement)

Frânturi din „Crima din Orient Express”

“Hercule Poirot se dedică operațiunii de a-și ține mustața departe de supă. Odată îndeplinită această sarcină delicată, privi în jur în așteptarea felului următor. Erau doar vreo șase persoane în restaurant, și dintre ele numai două îi atraseră atenția lui Poirot.”

„De jur împrejurul nostru sunt oameni de toate clasele, toate naționalitățile, de toate vârstele. Vreme de trei zile, acești oameni, străini unii pentru alții, sunt adunați la un loc. Dorm și mănâncă sub același acoperiș, nu pot scăpa unul de celălalt. La finalul celor trei zile se despart, merge fiecare pe drumul său, urmând poate să nu se mai întâlnească niciodată.”

„E tare ciudat omulețul acesta. Un geniu? Sau un țicnit ? Va rezolva oare acest mister? Imposibil, nu văd nici o rezolvare. E prea încurcat totul… Poate că toată lumea minte… Chiar și așa, nu mă ajută cu nimic. Dacă toți mint, lucrurile sunt la fel de încurcate și dacă ar spune toți adevărul.”

„Bună afirmație, observă Poirot. Nu se putea întâmpla ceva imposibil, deci imposibilul trebuie să fi fost posibil, în ciuda aparențelor.”

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 11 Iulie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.