Sandrinio NEAGU
Peste 100 de copii au fost stimulați cu pachete de polițiști și de membrii Asociației Euroactiv pentru nu abandona școala.
Acțiunea comună a avut loc în zilele de 25 și 26 aprilie și s-a derulat în zonele Preutești, Basarabi și Bahna Arin.
Pachetele conțineau alimente, dulciuri, produse de igienă personală și rechizite.
”Din păcate, analizele efectuate arată că în unele situații, odată cu sezonul cald, unii părinți din medii defavorizate încurajează copiii să desfășoare activități lucrative agricole sau de altă natură, ignorând importanța procesului educațional școlar.
O parte distinctă în spectrul delincvenței juvenile și a violenței în mediul școlar o constituie abandonul școlar și absenteismul școlar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat și abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfășurare, impactul social și emoțional și repercusiunile în dezvoltarea psihică și mentală a minorului.
Abandonul și absenteismul școlar sunt primii pași făcuți de tineri către delincvență. Sunt situații în care inclusiv părinții, din cauza problemelor financiare, decid ca tinerii să nu mai urmeze cursurile școlare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personală a copiilor și generează o creștere a gradului de expunere la fenomenul infracțional”, au arătat reprezentanții IPJ Suceava.
Segregarea școlară și fenomenul de bullying manifestat prin prisma unor diferențe contrastante în ceea ce privește posibilitățile financiare sunt alte fenomene des întâlnite, iar acestea duc la repulsie față de mediul școlar și ulterior la absenteism și abandon.
”Părinții au fost sfătuiți să discute cu copiii astfel încât să înțeleagă că a fi înalt, scund, dolofan, slab, negru sau alb nu este o glumă, nu râdem de alți copii indiferent de aspectul fizic, etnie, rasă, naționalitate sau religie.
Copiii să nu excludă colegii doar pentru că nu au aceleași oportunități ca ceilalți; explicați-le că valoarea fiecărui copil nu este dată de prețul îmbrăcămintei sau al telefonului pe care îl au, ci de nivelul de cunoștințe pe care le acumulează, de modul în care interacționează cu ceilalți.
Părinții trebuie să se asigure că îmbrăcămintea copilului la școală este decentă și adecvată unei instituții dedicate învățăturii, și nu îl expune unor riscuri, atât în școală, cât și pe drumul de la și spre aceasta; asigurați-vă și explicați copilului că expunerea propriei imagini sau a altora pe rețelele de socializare poate implica riscuri atât pentru sănătatea emoțională, cât și pentru siguranța fizică”, au mai transmis polițiștii suceveni.
Articol salvat de pe v3.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Aprilie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.