Andreea ROȘU
O carte pe zi: „Chiar înainte de fericire”
Autor: Agnès Ledig
Traducător: Teodora Olenici
Apariție: 2017
Nr. pagini: 335
Editura: Act și Politon
„Chiar înainte de fericire” este întâi de toate o poveste despre viață și despre căile neașteptate pe care ea ne poartă uneori. E o poveste despre iubire și diversele chipuri pe care ea le îmbracă. E o poveste în care se poate regăsi, într-o oarecare măsură, fiecare dintre noi…
Descriere
„Chiar înainte de fericire”este o poveste despre greșeli, despre sacrificiile pe care le facem pentru a ne repara greșelile, despre suferința pe care o îndurăm ca urmare a propriilor greșeli, despre speranță și nesăbuințele care rezultă uneori din ea, despre iubire, moarte și mai ales despre capacitatea extraordinară a ființei umane de a se regenera, de a renaște după ce se scufundă în abisurile cele mai întunecate ale disperării și deznădejdii.
Autoarea romanului, Agnès Ledig a cunoscut la rândul ei suferința în chipul ei cel mai întunecat. După moartea fiului ei, care a suferit de leucemie, Ledig s-a dedicat scrisului la recomandarea medicilor, care, au sfătuit-o să împărtășească cu semenii suferința prin care a trecut, ca o formă de terapie pentru a-și vindeca propriile răni. Ideea s-a bucurat de un real succes. În anul 2013 „Chiar înainte de fericire” a câștigat premiul Maisons de la Presse și a devenit rapid bestseller cu peste o sută șaizeci de mii de exemplare vândute în Franța.
Ce spun criticii
„Acest roman, plin de umanitate, este o odă adusă celei de-a doua șanse.” (France Dimanche)
„Un imn al curajului și al solidarității.” (La Libre)
„Trebuie să ai cunoștințe profunde despre viață pentru a exprima cu atâta sensibilitate, sinceritate și maturitate acest instinct care ne permite să mergem înainte. Un imn al speranței.” (Le Figaro Magazine)
Frânturi din „Chiar înainte de fericire”
„Atunci când trebuie să supraviețuim, ne luăm adio de la toate marile speranțe pe care ni le-am făcut atunci când eram doar niște copii. Și îndurăm, acceptăm, ne supunem fără să scoatem o vorbă.”
„Uneori în viață, ai sentimentul că întâlnești oameni care fac parte din același univers ca tine. Oamenii care vin din afara omenirii, care sunt diferiți de ceilalți, și cu care ești pe aceeași lungime de undă sau care trăiesc în aceeași iluzie ca tine.”
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Iulie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.