Monitorul de Suceava

Centura de la Gura Humorului a primit joi votul consilierilor județeni pentru studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici

Dana HUMOREANU

Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru varianta de ocolire a orașului Gura Humorului au fost aprobați, joi, în unanimitate de cei 30 de consilieri județeni, convocați în cadrul unei ședințe de îndată.

Proiectul revizuit al investiției, propus spre aprobare de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, prevede realizarea etapizată a centurii orașului Gura Humorului. Liderul consilierilor liberali, Tudor Plăcintă, a transmis felicitări echipei de la CJ pentru operativitatea cu care a derulat procedurile care îi revin pentru această investiție și a dorit să știe dacă sursa de finanțare este asigurată. Răspunsul președintelui Gheorghe Șoldan a fost că pentru prima etapă finanțarea rămâne așa cum s-a stabilit inițial, pe programul operațional de transport 2021-2027. „Am insistat foarte mult la guvern să nu se taie de la finanțare varianta ocolitoare de la Gura Humorului”, a declarat Gheorghe Șoldan, reamintind că pentru prima etapă a investiției finanțarea este prinsă în bugetul pentru acest an.

Pentru prima etapă este prevăzută construirea sensului de mers Păltinoasa – Frasin, la profil de drum național cu platforma de 13,4 m, lățime de două benzi (1+1), terasamentul drumului având prevăzute „trepte de înfrățire” și utilizarea unei bretele de acces directe din DN 17.

În etapa a doua ar urma să se construiască sensul de mers Frasin – Păltinoasa, prin realizarea nodurilor rutiere de conexiune cu DN 17, dublarea viaductului și podurilor, finanțarea acesteia urmând a fi asigurată prin alt program de finanțare eligibil după anul 2027, fapt ce va permite integrarea obiectivului de investiții în cadrul drumului de mare viteză Baia Mare – Suceava - lot 3 Vatra Dornei - Suceava.

Traseul propus al variantei de ocolire are o lungime de 9,27 km în etapa I și 10,14 km în etapa a II-a.

Pe varianta de ocolire Gura Humorului sunt prevăzute 8 poduri/pasaje/viaducte având o lungime totală de 5,48 km.

Valoarea pentru etapa I, exprimată în lei, cu TVA este de 1,011 miliarde de lei (aproximativ 202 milioane de euro). Durata de realizare este de 25 de luni pentru fiecare dintre cele două etape, din care perioada de proiectare este de 5 luni și cea de execuție, de 20 luni.

Soluțiile tehnice, elementele caracteristice și soluțiile economice propuse de proiectant au fost aprobate în cadrul Consiliului Tehnico-Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Consiliul Județean Suceava a încheiat un acord de parteneriat cu CNAIR, în vederea realizării proiectării și execuției primei etape în sistem „half profile” a rutei ocolitoare Gura Humorului.

În cadrul parteneriatului, Consiliului Județean Suceava îi revin sarcinile de a realiza auditul de siguranță rutieră pentru proiect tehnic, anterior și ulterior recepției, documentațiile cadastrale, obținerea avizelor și acordurilor.

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 17 Iulie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.