Monitorul de Suceava Cooperare

Ambasadorul Franței în România s-a întâlnit cu profesorii și studenții, într-o vizită de lucru la USV

Radu LUPAŞCU

Excelența Sa Nicolas Warnery, ambasadorul Franței în România, s-a aflat marți într-o vizită de lucru la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV). Vizita a făcut parte din cadrul unei misiuni diplomatice a reprezentanților Ambasadei Franței în România, care a vizat cooperarea bilaterală în domenii precum economia, educaţia şi cultura. Din delegație au mai făcut parte Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România, și Josette Hereson, consilier politic al Ambasadei Franței în România.

Însoțită de reprezentați ai Alianței Franceze din Suceava, delegația franceză a efectuat un tur în campusul USV pentru a cunoaște infrastructura de care universitatea suceveană dispune. Pe traseul vizitei s-au purtat discuții cu reprezentanții universității în diverse laboratoare de cercetare, care fac parte din domenii de interes pentru partea franceză.

Finalul vizitei de lucru s-a desfășurat în Sala Senatului USV, unde ambasadorul Franței în România s-a întâlnit cu studenții Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, de la specializările cu limba franceză, dialogul fructuos fiind prezidat de prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, președintele Senatului USV.

La finalul acestui moment, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector cu activitatea didactică şi asigurarea calității, a primit din partea ambasadorului Nicolas Warnery Ordinul „Palmes académiques” în grad de cavaler, una din cele mai vechi distincții onorifice franceze, acordată pentru merite deosebite în domeniul educației, culturii și promovării limbii și culturii franceze. Invocând vechile relații cu caracter istoric și identitar dintre România și Franța și contribuția literaturii franceze la propria formare, prof. Mircea A. Diaconu a adus în discuție cuvintele lui Karl Popper, care preciza că „ideile pot muta munții din loc”, însă „din nefericire, și ideile greșite o pot face”. Această idee a constituit punctul de plecare într-o pledoarie a profesorului Mircea A. Diaconu pentru toleranță, conviețuire, prosperitate și valori ale lumii moderne. El a închinat, de asemenea, un omagiu poetului și filosofului B. Fundoianu, născut la Herța și executat de naziști pe 2 octombrie 1944, la Auschwitz, un iubitor dedicat al literaturii franceze și un intelectual implicat atât în România, cât și în Franța în marile dezbateri ale acelor momente.



Articol salvat de pe v3.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Aprilie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.